283 policistů za Šlachtou. Tuhý a spol. nám nebyli schopni ani načrtnout obrysy změn

Stojíme za našimi veliteli v čele s Robertem Šlachtou, napsalo do prohlášení 283 policistů a civilních zaměstnanců ÚOOZ. Varují v něm před unáhlenou reorganizací policie a stěžují si, že vedení policie jim ani v obrysech klíčovou změnu nepopsalo. Zpravodajský web Českého rozhlasu dokument, který dostal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), získal a zveřejňuje ho v plném znění. Šéf vnitra nicméně ve středu odpoledne ohlásil, že změny v policii podepsal s účinností od 1. srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta

Robert Šlachta | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Policejní reorganizaci považují podepsaní příslušníci ÚOOZ za nesmírně závažný krok. Vedení policie vyčítají, že nebylo schopno načrtnout ani základní obrysy změn. „Považujeme rovněž za alarmující, že o záměrech vedení Policejního prezidia se dozvídáme téměř výhradně z médií a nikoli v rámci otevřené, široké a především odborné diskuse, jak bychom, snad právem, očekávali,“ píší v prohlášení, které má zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici. Médiím ho zprostředkoval mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Nezbývá než stát za vedením

Policisté také pochybují, zda reorganizace povede k lepšímu vyšetřování kauz, jak slibuje policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube. „Za daných okolností nám nezbývá, než se plně postavit za stanovisko našich velitelů odborů a expozitur ÚOOZ, vyjádřené v jejich otevřeném dopise ze dne 9. 6. 2016, adresovaném ministru vnitra, a vyjádřit jim tímto naši plnou podporu. Mimořádně nás zasáhlo, že řada z nich, včetně ředitele, vedení a také řadových příslušníků ÚOOZ, považuje svůj nesouhlas s navrhovanými reformami za natolik zásadní, že vylučují možnost svého dalšího působení v řadách Policie ČR,“ uvádí prohlášení. Chovanec dostal podle Hantáka dokument již v úterý.

Po vyhlášení reorganizace, již má odstartovat spojení ÚOOZ a protikorupční policie, Šlachta podal demisi. Na jeho podporu pak sedmnáct vysokých důstojníků protimafiánského útvaru sepsalo dopis určený Chovancovi.

„Překotná rychlost, nepřipravenost, absence jakékoliv analýzy dopadů na trestní řízení nás vede k jednoznačnému závěru. Za těchto okolností musíme konstatovat, že nedůvěřujeme celému tomuto konceptu a nedůvěřujeme vedení Policie ČR, že tyto záměry jsou vedeny čistě snahou o zlepšení a zkvalitnění práce na poli boje s organizovaným zločinem. Za stávající situace jsme přesvědčeni, že tímto krokem budou zásadně ovlivněna probíhající trestní řízení,“ napsali.

Změny od 1. srpna

Chovanec nicméně ve středu odpoledne oznámil, že reorganizaci s účinností od 1. srpna podepsal. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého budou mít změny u policie tři fáze. Nejprve se vytvoří národní centrála, kde vzniknou čtyři jednotlivé sekce - zaměří se na organizovaný zločin, terorismus, kyberkriminalitu a hospodářskou kriminalitu s korupcí. Do těchto sekcí se podle Tuhého začlení odbory, které fungují nyní.

„Řídit je budou současní vedoucí,“ podotkl policejní prezident. Současně podle něj bude vyhlášeno výběrové řízení na šéfa centrály. Pak se podle Tuhého teprve začne tvořit vnitřní organizace centrály, kde kromě šéfa budou tři náměstci. Až se struktury centrály vybudují, tak začne fungovat Národní kriminální úřad, což by podle Tuhého mělo být v roce 2019 nebo 2020.

ČTK, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme