Předčasné volby může ovlivnit ústavní stížnost poslance Melčáka

Nezařazený poslanec Miloš Melčák zpochybnil říjnové volby. Ústavnímu soudu doručil stížnost proti zákonu o zkrácení volebního období sněmovny a proti rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poslanec Miloš Melčák

poslanec Miloš Melčák | Foto: ČSSD

"Pan poslanec tvrdí, že byl zvolen podle ústavy na čtyři roky a že ten ústavní zákon o jednorázovém zkrácení pátého volebního období Poslanecké sněmovny ho zkrátil na ústavním právu být volen na ústavou stanovené období čtyř let," řekl Radiožurnálu generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek o ústavní stížnosti poslance Melčáka

Ve čtvrtek se rozhodne, kdo ze soudců dostane případ na starost. Další postup pléna Ústavního soudu nechtěl Langášek odhadnout. Vzhledem k závažnosti stížnosti jí ale bude Ústavní soud věnovat mimořádnou pozornost.

"V každém případě to je naprosto výjimečná, bezprecedentní záležitost, ale právě proto, že nemáme žádný vzor z minulosti jak v takovém případě postupovat, nelze v tuto chvíli vůbec odhadovat, jaký bude další postup pléna Ústavního soudu," dodal Langášek.

Melčák: Jde mi především o ochranu vůle voličů

Sám Miloš Melčák v prohlášení, které zaslal Českému rozhlasu uvádí, že ústava nesmí být vnímána jako návod, který se použije jenom tehdy, když se to hodí.

"Přijatý ústavní zákon o zkrácení volebního zákona se příčí ústavnímu pořádku a účelově ho suspenduje. Je účelovou a jednorázovou vůlí momentální většiny. Tato praxe znamená, že by kdykoliv bylo možné stejným způsobem zkrátit anebo naopak prodloužit volební období prezidenta republiky, stejně jako Sněmovny. To by byl konec demokracie," napsal poslanec.

Melčák v prohlášení tvrdí, že stížností nebrání vlastní mandát, ale budoucnost ústavního pořádku. " Jde mi především o ochranu vůle voličů. Oni svěřili zákonodárnou moc dnešním poslancům, aby ji vykonávali v souladu s ústavou a nikoli podle momentální mocenské situace a potřeby," dodává Melčák.

Přečtěte si také:
Ústřední výkonný výbor ČSSD rozhodne o členství Miloše Melčáka
Poslanec Melčák údajně podal trestní oznámení kvůli násilí proti jednotlivci
Poslanec Melčák byl vyloučen z ČSSD
Poslance Melčáka hlídá policejní ochranka

Igor Maňour, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme