Zástupce generálního sekretáře Ústavního soudu: Rozhodnutí o odkladu bylo jediným řešením

Říjnové předčasné volby do Poslanecké sněmovny možná nebudou. Ústavní soud totiž odložil na neurčito vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o jejich vyhlášení. Rozhodl tak na základě stížnosti poslance Miloše Melčáka proti zákonu o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny a rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud České republiky

Ústavní soud České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Věcným obsahem stížnosti se soud bude teprve zabývat. Jeho rozhodnutí bylo ale podle zástupce generálního sekretáře Ústavního soudu Vlastimila Göttingera jediným možným řešením, stížnost totiž Melčák podal teprve minulý týden:

"Minimální časový prostor vymezený okamžikem zahájení řízení v posuzované věci a naplněním normy opatření ústavného zákona číslo 195/2009 Sbírky, jež dle stěžovatele zakládá tvrzenou protiústavnost, neumožňuje Ústavnímu soudu uplatnit Ústavou mu svěřené kompetence v oblasti konkrétní kontroly norem."

"Jedinou alternativou jejího uplatnění, je proto odklad vykonatelnosti ústavní stížnosti napadeného rozhodnutí prezidenta republiky," řekl Českému rozhlasu zástupce generálního sekretáře Ústavního soudu Göttinger.

Postup Ústavního soudu kritizoval prezident Václav Klaus. Nelíbí se ani předsedům nejsilnějších politických stran. Spolu se šéfy parlamentních komor a premiérem se dnes dopoledne všichni sejdou na Pražském hradě. O svolání schůzky požádal prezidenta předseda ODS Mirek Topolánek.

Přečtěte si také:
Právníci: ÚS si prodloužil čas na posouzení Melčákovy stížnosti
Politické špičky budou na Hradě řešit, jak dál po verdiktu ÚS
Klaus svolává na Hrad mimořádnou schůzku kvůli rozhodnutí ÚS
Předčasné volby může ovlivnit ústavní stížnost poslance Melčáka

Milan Kopp, Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme