Předsedové obou parlamentních komor jsou pro brzký termín voleb

Ústavní soud odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb. A to na základě stížnosti poslance Miloše Melčáka proti zákonu o zkrácení volebního období sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební urna

Volební urna | Foto: Tomáš Adamec

Posoudit ústavnost zákona, kterým poslanci zkrátili její působení, se soud teprve chystá. Svůj postoj soudci zdůvodnil nedostatkem času, který měl na prostudování případu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedové obou parlamentních komor Miloslav Vlček a Přemysl Sobotka ve vysílání Rádia Česko o rozhodnutí Ústavního soudu

Místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová říká, že se předčasné volby v říjnu není možné stihnout. ODS, sociální demokraté a komunisté soud ostře kritizují a chtějí se dnes na schůzce zástupců parlamentních stran u prezidenta dohodnout na tom, jak volby přesto uskutečnit.

Předseda sněmovny bude prosazovat brzký termín voleb

Předsedy Sněmovny Miloslav Vlček řekl Rádiu Česku, jaký postup by volil on. "Samozřejmě budeme apelovat na Ústavní soud, aby své kroky urychlil a druhou možností je dnešní schůzka u prezidenta republiky, kde se může dohodnout další postup. Třeba urychlené přijetí změny Ústavy, rozpuštění sněmovny, nebo něco podobného."

Vlček se domnívá, že volby by se mohly 9. a 10. října konat nebo v co nejbližším termínu. Ústavní soud se podle jeho názoru staví do role třetí parlamentní komory a neměl se vůbec Melčákovou stížností zabývat. Naopak soud měl přihlédnout k ekonomické krizi.

Předseda Senátu předpovídá mimořádný postup

Předseda Senátu Přemysl Sobotka zdůraznil, že senátoři už před 2,5 lety zaslali sněmovně návrh zákona na samovolné rozpuštění druhé komory parlamentu právě pro řešení obdobných situací.

"V daném okamžiku je výklad postupu Ústavního soudu rozdílný. Situace je velmi kritická a zřejmě se domluvíme na mimořádném kroku, a to bude možná i oživením senátního návrhu předloženého sněmovně," předznamenal Přemysl Sobotka.

Přečtěte si také:
Generální sekretář Ústavního soudu: Rozhodnutí o odkladu bylo jediným řešením
Právníci: ÚS si prodloužil čas na posouzení Melčákovy stížnosti
Politické špičky budou na Hradě řešit, jak dál po verdiktu ÚS
Klaus svolává na Hrad mimořádnou schůzku kvůli rozhodnutí ÚS
Předčasné volby může ovlivnit ústavní stížnost poslance Melčáka

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme