Politici se shodli: chceme volby v původním termínu

Politické špičky usilovně hledají cestu z ústavní krize. Premiér, předsedové obou parlamentních komor a předsedové parlamentních stran se s prezidentem republiky dohodli na potřebě uspořádat předčasné volby v řádném termínu 9. a 10. října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedové komor parlamentu, premiér a předsedové stran u prezidenta

Předsedové komor parlamentu, premiér a předsedové stran u prezidenta | Zdroj: ČTK

Reagují tak na rozhodnutí Ústavního soudu, který rozhodl, že zákon o zkráceném volebním období Poslanecké sněmovny projedná 10. září. Na soud se obrátil nezařazený poslanec Miloš Melčák.

Dohodu oznámil na Pražském hradě prezident Václav Klaus. "Parlamentní strany zde zastoupené se dohodly na vytvoření expertní pracovní skupiny, která urychleně připraví variantu novely ústavy, která by umožnila, aby se celý tento proces uskutečnil," řekl prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Václav Klaus oznamuje dohodu parlamentních stran

Na oprášení a doplnění původního senátního zákona se už před schůzkou domluvili předsedové ODS a ČSSD. Po jednání se k nim přidali i další.

"Ostatní vyslovili souhlas, myslím si, že tam byl obecný konsensus v tom, že politické strany mají eminentní zájem na udržení termínu voleb," řekl předseda ODS Mirek Topolánek.

Hned začali pracovat straničtí experti. Novelu, která by umožnila rozpuštění sněmovny by poslanci měli mít na stole příští týden. "Já předpokládám v úterý nebo ve středu, ve stavu legislativní nouze je možné to projednat v jednom dni," prohlásil šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Ještě v příštím týdnu chce novelu projednat i Senát. Na změně ústavy se dohodli i lidovci, komunisté TOP O9 a zelení. Konec současného složení sněmovny by ale měli zákonodárci odhlasovat tří pětinovou většinou.

Parlament by ústavní novelu projednal přednostně

Mezitím už předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček oznámil, že dolní komora parlamentu projedná nový návrh na změnu ústavy, který bude řešit rozpuštění sněmovny, zřejmě ve stavu legislativní nouze. To by umožnilo schválení novely už v prvním čtení.

Podle oznámení předsedy Senátu Přemysla Sobotky by se touto novelou senátoři zabývali brzy po jejím schválení sněmovnou, tedy už příští týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Ladislav Jakl v Radiofóru

Ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Ladislav Jakl připomněl, že příprava voleb běží a stojí peníze. "Normální občan, který se dívá na tu politickou scénu si říká, jestli tento krok Ústavního soudu nešlápl trochu do spravedlivého a korektního průběhu měření sil a volné politické soutěže," řekl v Radiožurnálu Jakl.

Podle ministra vnitra Martina Peciny přišla příprava voleb státní pokladnu zatím na 30 až 40 milionů korun. Ty největší výdaje ale stát teprve čekají. Celkově by měly volby stát kolem půl miliardy korun.

Přečtěte si také:
Předsedové obou parlamentních komor jsou pro brzký termín voleb
Generální sekretář Ústavního soudu: Rozhodnutí o odkladu bylo jediným řešením
Právníci: ÚS si prodloužil čas na posouzení Melčákovy stížnosti
Politické špičky budou na Hradě řešit, jak dál po verdiktu ÚS
Klaus svolává na Hrad mimořádnou schůzku kvůli rozhodnutí ÚS
Předčasné volby může ovlivnit ústavní stížnost poslance Melčáka

Milan Kopp, Igor Maňour, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme