Konkurzní správce údajně nabízel podnikateli prezidentskou milost

Konkurzní správce Luděk Voigt údajně nabízel podnikateli Vladimíru Moltašovi, který je majitelem firmy v konkurzu, že z firmy vyvede nějaké peníze a další nezákonné věci. Moltašovi, jenž byl ze zdravotních důvodu dočasně propuštěn z vězení, dále údajně Voigt spolu s bývalým předsedou Strany zelených Emilem Zemanem nabízel za 600 000 Kč dokonce i prezidentskou milost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský hrad

Pražský hrad | Foto: Marián Vojtek

Prezident Václav Klaus však Moltašovi milost neudělil. O kauze píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD), na kterou se Moltaš kvůli Voigtovým návrhům obrátil a následně pak čtyři měsíce schůzky s Voigtem i Zemanem nahrával skrytou kamerou. Voigt ale deníku MfD posléze vše popřel.

Moltaš byl odsouzen do vězení za obchody s drogami a měl by v něm strávit ještě necelé tři roky. Na jednu ze schůzek si Voigt přivedl Zemana, jako člověka, který pomůže zařídit prezidentskou milost. Zeman si od podnikatele nejdříve vzal zálohu 40 000 Kč. Po sepsání a odeslání žádosti o milost, kterou měl odeslat někdo z Moldašovy rodiny pak požadovaná částka nakonec vzrostla na 600 000 Kč.

Podle Zemana i Voigta měla být milost zařízena prostřednictvím jejich kontaktů na Pražském hradě. Zeman dokonce jmenoval první dámu. Livii Klausovou. Ta MfD řekla, že jméno ani jednoho z nich nezná. Podle mluvčího Hradu Radima Ochvata je systém přidělování milostí natolik propracovaný, že ani jedinec, ani skupina zvenčí, nemá šanci udělení milosti ovlivnit.

Na skryté kameře MfD Voigt Moltašovi například také navrhuje urychlení konkurzu prostřednictvím zinscenované krádeže firemního účetnictví. Voitgtovo jméno figuruje podle insolventního rejstříku kromě Moltašovy firmy VMS Trading v několika desítkách konkurzů, píše dnešní MfD.

Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme