Policie po středečním zásahu obvinila 18 extremistů

Policie představila výsledky posledního zátahu proti pravicovým extremistům. Po středečních domovních prohlídkách obvinili detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) celkem 18 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté odvážejí muže zadrženého v Českých Budějovicích

Policisté odvážejí muže zadrženého v Českých Budějovicích | Zdroj: ČTK

Jak uvedl šéf ÚOOZ Robert Šlachta, 18 z celkem 24 zadržených osob čelí obvinění z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Dva z těchto lidí, muž a žena, jsou ve vazbě. "Návrh na vazbu byl dán u osmi osob, u dvou byl podán další návrh soudu a u šesti osob nebyl návrh policie akceptován státním zastupitelstvím," řekl Šlachta s tím, že počet obviněných i rozsah obvinění nemusí být konečný.

Lidé, které policie zadržela v rámci tří samostatných akcí White Justice, Lotta a Power 3, se podle Šlachty podíleli na rozšiřování letáků, vedení internetových stránek a pořádání koncertů s tematikou xenofobie a výzvami k potlačování lidských práv.

Detektivové také při zásazích na mnoha místech po celé republice zajistili velké množství materiálů, munice a různých předmětů, které často odkazují k takzvané Třetí říši a jejím nacistickým pohlavárům. Teď je podrobují dalšímu zkoumání.

Některé extremisty podezřívali z přípravy teroru

Šlachta také řekl, že vůbec poprvé policisté podezírali stoupence krajní pravice z přípravy teroristického útoku na území České republiky. Mezi jejich možné cíle podle dřívějšího podezření detektivů mohly patřit strategické objekty, jako elektrárny nebo podniky.

Nakonec kvůli tomu nikdo obviněn nebyl. Šéf ÚOOZ ale nevyloučil, že se tak v budoucnu nestane, ukáže to podle něho další šetření.

Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme