ČR bude jednat o zapojení do nové verze protiraketové obrany

Už na začátku listopadu začne Česká republika vyjednávat s Amerikou o možné podobě svého zapojení do nové obrany proti raketám středního a krátkého doletu. Tu chtějí Spojené státy vybudovat ve spolupráci s NATO. Dohodli se na tom český premiér Jan Fischer a americký viceprezident Joe Biden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Joe Biden

Americký viceprezident Joe Biden | Foto: US Department of Defense

Konkrétní návrhy by podle amerického viceprezidenta měly brzo následovat: "Na začátku listopadu přijede do Prahy přijede vysoce postavená expertní skupina a bude probírat kromě tohoto tématu dalšíotázky spolupráce v oblasti obrany."

"Nový program raketové obrany by měl ochránit Evropu před existujícími hrozbami - a s právě zkoušenou technologií by měl pokrýt větší území Evropy včetně České republiky. A efektivněji, než předchozí systém," řekl Biden.

Biden do střední Evropy přijel poté, co administrativa prezidenta Baracka Obamy zrušila plány na stavbu radaru v Brdech a sila obranných střel v Polsku. Naplnění by se měla brzy dočkat i smlouva o spolupráci ve vědě a výzkumu, kterou Češi a Američané uzavřeli společně s dohodou o radaru.

Před odletem se Biden v salónku na ruzyňském letišti sešel s bývalým prezidentem Václavem Havlem a premiérem Janem Fischerem.

Joe Biden do Prahy přicestoval už ve čtvrtek večer, oficiální program ale zahájil až v pátek. Setkal se s předsedou vlády Fischerem i prezidentem Václavem Klausem.

Milan Kopp, David Koubek, Markéta Ševčíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme