65 let jako důchodová hranice. Po pěti letech se bude zkoumat, zda ji neposunout, schválila vláda

Lidé by mohli odcházet do důchodu v 65 letech. V pondělí tuto věkovou hranici odhlasovala vláda. Návrh však počítá také s tím, že se hranice může posunout, a to v závislosti na průměrné době dožití. Dokument nyní poputuje k poslancům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek (fotokoláž)

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek (fotokoláž) | Foto: Filip Jandourek, Michal Jindra

Vláda výrazně posunula "důchodovou" debatu. Kromě hranice 65 let pro odchod do důchodu však novela počítá s tím, že by hranici měla vláda projednávat každých pět let na základě statistických údajů. Současné takzvané zastropování se týká lidí, kteří se narodili po roce 1971.

Proti návrhu bylo zpočátku hnutí ANO, jako horní hranici navrhovalo 67 let, po posledním jednání se ale k návrhu připojilo. Zavedení takzvaného stropu pro odchod do důchodu podle vlády mimo jiné znamená, že lidé v produktivním věku budou moct lépe plánovat.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD řekla, že chystá v souvislosti s důchodovou hranicí i seznam náročných profesí. „Předložím do konce září takový základní materiál pro další diskuzi, který by udával, jaké profese mají být zohledňovány při případném dřívějším věku odchodu do důchodu. Jedná se o profese, které jsou fyzicky mnohem náročnější, než ty ostatní,“ upřesnila ministryně.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD bylo hlasování jednomyslné. Očekává se, že návrh Parlamentem projde.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme