Senátoři ODS se pokusí zrušit koncesionářské poplatky

Senátoři by měli rozhodovat o zrušení koncesionářských poplatků. Předloha zákona z pera občanského demokrata Richarda Svobody by měla místo pravidelné platby od koncesionářů zajistit veřejnoprávní televizi a rozhlasu finance z výnosu z daně z přidané hodnoty. Kritici návrhu vytýkají, že posílí vliv státu na média veřejné služby, navíc jejich příjmy mohou kolísat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radiopřijímač

Radiopřijímač | Foto: Rádio Praha

Senátor Richard Svoboda (ODS) argumentuje poměrně nákladným systémem vybírání koncesionářských poplatků, jdoucím do stamilionových výdajů. V Ranním interview Radiožurnálu zdůraznil, že jde o čistě technické řešení nahradit koncesionářské poplatky, které jsou podle něj plošnou daní. Náhradní peníze ze státního rozpočtu chce prosadit právě novým zákonem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátor ODS Richard Svoboda prosazoval v Ranním interview Radiožurnálu konec vybírání koncesionářských poplatků

Podle předsedy senátorského klubu ODS Tomáše Julínka budou senátoři jeho strany v hlasování jednotní: "Takto uspořádané financování veřejnoprávních médií odpovídá jejich postavení jako samostatného subjektu ze zákona, tudíž nezávislého subjektu. Není potřeba zatěžovat lidi poplatky a ještě tak komplikovaně, že oni dokonce musí, a to je na hraně ústavy, prokazovat, že rádio nebo televizor nemají."

Návrh se ale nelíbí sociálním demokratům. Podle místopředsedkyně senátu za ČSSD Aleny Gajdůškové by byla ohrožena nezávislost veřejnoprávních médií: "Jestliže zrušíme koncesionářské poplatky, pak je to otevřená cesta k tomu, abychom také zrušili média veřejné služby, respektive skutečně velmi omezili jejich nezávislost."

Senátor za ČSSD Jiří Bis je také proti změně současného způsobu výběru koncesionářských poplatků: "Není to žádné zrušení. Je to přenesení jasné adresné platby na státní rozpočet a bude se to platit z daní. To znamená, že se nic nikomu neušetří, nic se nezruší, akorát zdroj bude naprosto neurčitý. Pro to nemohu zvednout ruku, dokud neřeknou, které daně zvýší."

Návrh zákona by měl Českému rozhlasu a České televizi nahradit od roku 2012 příjem ze zrušených poplatků necelými osmi miliardami ze státního rozpočtu ČR.

Václava Marešová, Lenka Jansová, Zbyněk Zykmund, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme