Američan chtěl ukrást část sousoší na Karlově mostě

Turista ze Spojených států amerických se pokusil ukrást část sousoší na Karlově mostě v Praze. městští strážníci ale jeho úmysl překazili a v noci na dnešek mladého Američana zadrželi. Podnapilý muž jen stihl ulomit dřevěnou repliku šavle ze sochy Turka ze sousoší svatého Jana z Mathy, Felixe z Valois a Ivana na Karlově mostě v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Fotobanka stock.xchng

Silně opilý mladík se bránil slovy, že se mu most líbí a že si chtěl odvést do své vlasti památku na Českou republiku. Hodnota repliky je zhruba dva tisíce korun, Policie České republiky bude zřejmě případ šetřit jako přestupek. Pokud by kvalifikovala Američanův čin jako poškozování cizí věci, hrozil by mu až rok vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Američan si chtěl odnést část sousoší na Karlově mostě v Praze - mluví Jana Přikrylová z Městské policie

Sousoší sv. Jana z Mathy, Felixe z Valois a Ivana je z roku 1714. Kvůli blýskavému kovu ztratil Turek ze sousoší šavli už několikrát, ztvárnění světci přišli o prsty a jednou si zloděj odnesl i hlavu jelena. Turkova šavle je podle kunsthistoriků jednou z nejčastěji kradených částí soch na Karlově mostě.

Denisa Jeřábková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme