Ministerstvo obrany zvažuje posílení mise v Afghánistánu

V Afghánistánu by mohlo sloužit víc českých vojáků. O navýšení jejich počtu chce jednat ministr obrany Martin Barták. Reagoval tak na informace o chystaném vyslání dalších amerických vojáků do této oblasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci zahraniční vojenské mise v Afghánistánu

Vojáci zahraniční vojenské mise v Afghánistánu | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Jak Barták vysvětlil, v souvislosti s navyšováním počtů amerických i dalších vojáků by Česko posílilo účast až o stovku lidí v podpůrné a výcvikové oblasti, nikoliv bojové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministrem obrany Martinem Bartákem v Radiofóru

"Konkrétně můžeme položit na stůl to, co už bylo schváleno parlamentem a neuskutečnilo se, to je nasazení dělostřeleckého radiolokátoru Artur s asi 45 lidmi a navýšení do našich výcvikových misí pro afghánskou národní armádu," upřesnil Barták.

Dodal, že ministerstvo obrany rozhodně neuvažuje pro rok 2010 o vyslání speciálních sil ani o posílení českého provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar, kde pracují necelé tři stovky vojáků.

Ministr chce začít co nejdříve hledat shodu na zvýšení české účasti v misi ISAF s politickými stranami, především s občanskými a sociálními demokraty.

ČSSD posílení odmítá, ODS je opatrná

ČSSD zvyšování počtů vojáků v misích odmítá s tím, že jejich počet by měl naopak postupně klesat. "Sociální demokracie v tuto chvílí neuvažuje o tom, že bychom ukončili podporu tomuto projektu. Rozhodně to neznamená, že bychom uvažovali o navyšování účasti, byť o sto vojáků," uvedl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

ODS je tentokrát opatrná, obává se nedostatku finančních prostředků. Předseda výboru pro obranu Jan Vidím míní, že rozhodnutí by měla předcházet rozsáhlá vnitropolitická debata, ale hlavně musí být schválený rozpočet. Resortu obrany totiž v příštím roce výrazně ubudou peníze.

"V rámci projednávání návrhu státního rozpočtu zaznělo tolik nároků na rozpočet armády, zhruba v rozsahu dvou miliard, takže v tuhle chvíli uvažovat o dalších nových nákladech, které by nepochybně z naší posílené mise v Afghánistánu vyplývaly, je předčasné," podotkl občanský demokrat Vidím.

"Česko by muselo vysvětlovat"

Diskutovat o posílení mise je podle Bartáka možné do konce roku, na počátku roku příštího by o tom podle jeho představ mohla hlasovat sněmovna. Ministr upozornil, že pokud se vyslání dalších vojáků nenajde potřebná většina, tedy 101 poslanců, bude potřeba vysvětlil spojencům, proč se Česko nechce podílet na navyšování, když například Slovensko či Velká Británie své kontingenty posílí.

"Prezident Obama to říká zcela jasně, říká to i generální tajemník NATO. Je to závazek mezinárodního společenství, je to boj proti mezinárodnímu terorismu, proti produkci drog a dalšímu, co může pocházet z této oblasti. Ten, kdo se na to bude dívat zodpovědně, tak musí minimálně vzít v úvahu další navýšení," podotkl Barták.

Nová strategii Spojených států v Afghánistánu, kterou dnes po několika týdnech rozhodování představil americký prezident Barack Obama, počítá s tím, že počet jejich vojáků se do poloviny příštího roku zvýší o 30.000 na 100.000, o další posily USA požádají spojence. V červenci 2011 by se pak ze země, kam vojensky vstoupily před osmi lety, chtěly začít stahovat.

Martin Hromádka, Věra Sedláčková, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme