Česko není připravené na zákaz nedělních prodejů

V Česku se znovu mluví o zákazu nedělních prodejů. Například v Rakousku jsou obchody zavřené od sobotního poledne až do pondělka. Podobné je to i v Německu. Tam dokonce Ústavní soud nedávno rozhodl, že otevřít obchody o adventních nedělích je protiústavní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákupní vozíky

Nákupní vozíky | Foto: Jan Rosenauer

Podle viceprezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Petra Vyhnálka našim zaměstnancům pracovní neděle příliš nevadí. Praxe už je posledních 12 let taková a každý s tím prý už počítá.

"Horší je to o svátcích v létě, zvlášť pokud padnou na všední den. Tam pak mohou být problémy s hlídáním dětí," řekl Vyhnálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákazu nedělních prodejů diskutovali v Radiofóru viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Petr Vyhnálek a místopředseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr

Pro jednoznačný zákaz prodejů by nebyl ani první místopředseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr. Podpořil by ale jakýsi nouzový režim.

"Líbí se mi systém, který je ve zdravotnictví. Přes týden všechno normálně funguje a o víkendu najede nouzový režim. Z křesťanského hlediska bych doporučil věřícím, aby nevyužívali nákupu v neděli, naopak aby si to volno užili jinak," uvedl Fajfr.

Případné uzavření obchodů v neděli by kromě ekonomické ztráty znamenalo posle Vyhnálka i ztrátu pracovních míst. Neděle totiž představuje více než deset procent týdenního obratu.

Deset procent pracovních míst v ohrožení

"To znamená, že minimálně deset procent míst by bylo v maloobchodě ohrožených. Jen v naší společnosti by to bylo asi 700 míst, řekl Vyhnálek, který je kromě funkce ve svazu také jednatelem řetězce Globus.

Neděle odpoledne je podle něj v obchodě vůbec jedno z nefrekventovanějších období. "Já bych se přimlouval za to, aby se každý mohl rozhodnout, jakým způsobem se bude chovat," doporučil Vyhnálek.

S tím souhlasí i Fajfr. Striktní zákaz prodeje by uzákonit nechtěl. "Vidím ale, že by nějaké omezení prospělo celé společnosti, jde také o jakousi ekologii ducha. Pokud by byly otevřené jen nějaké malé obchůdky nebo večerky, lidé by si na to také rychle zvykli a bylo by to pro jejich vnitřní pohodu určitě lepší," myslí si Fajfr.

Igor Maňour, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme