Prezident se sejde s předsedy obou parlamentních komor

U pracovního oběda se dnes sejde prezident republiky Václav Klaus s předsedy obou komor parlamentu. S občanským demokratem Přemyslem Sobotkou, který je v čele senátu, a Miloslavem Vlčkem za ČSSD, který vede poslaneckou sněmovnu, proberou kromě aktuální domácí politiky i další témata.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus,

Václav Klaus, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

"Pana prezidenta chci informovat, kolik schůzí bude do předpokládaného termínu voleb. Chceme se také zabývat koordinací zahraničních cest a chci ho informovat o tom, co má Poslanecká sněmovna před sebou, co má projednat, kolik je před námi předloh zákonů," řekl Miloslav Vlček Českému rozhlasu, s čím jde na Hrad on.

"Je to schůzka tří nejvyšších ústavních činitelů a já předpokládám, že budeme diskutovat o domácí politické scéně, o legislativní práci obou komor parlamentu v roce voleb a samozřejmě bychom se neměli vyhnout ekonomické situaci. V zahraniční politice vidím jako nejdůležitější téma nové zbrojení Ruska," řekl ke schůzce s prezidentem předseda senátu Přemysl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček a politolog Lukáš Jelínek hovořili o novoročním obědě s prezidentem v Ozvěnách dne

Po své včerejší schůzce s premiérem Janem Fischerem prezident oznámil, že nepodepíše žádný zákon prohlubující deficit státního rozpočtu. Podle Klause je hospodaření státu za loňský rok hrozivé a výrazné zlepšení se nerýsuje ani v nejbližších letech.

Novoroční obědy mohou určit směr

Novoroční obědy prezidenta republiky s nejvyššími ústavními činiteli jsou sice do velké míry formalita, zároveň ale mohou stanovovat politickou agendu. Už včera prezident Václav Klaus s premiérem Janem Fischer jasně vyzvali všechny k rozpočtové disciplíně.

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček z ČSSD v Ozvěnách dne řekl, že s prezidentem budou hovořit nejen o státním rozpočtu, ale i o počtu schůzí a činnosti sněmovny do voleb.

Politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie slova prezidenta Klause, který dopředu říká, že nepodepíše žádný zákon, který by zvyšoval deficit rozpočtu na rok 2010, za gesto, na které má ale hlava státu právo.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme