Předsedové parlamentu chtějí volby dříve než na konci května

Termín voleb by měl být dřív než na samém konci května. Po tradičním novoročním obědě s prezidentem Václavem Klausem to řekli šéfové obou parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miloslav Vlček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloslav Vlček, Václav Klaus, Přemysl Sobotka

Miloslav Vlček, Václav Klaus, Přemysl Sobotka | Zdroj: ČTK

Prezident Klaus dal už včera najevo, že mu vyhovuje nejzazší možný termín 28. a 29. května. Šéf sněmovny Miloslav Vlček by ale spíš preferoval polovinu měsíce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu

"Samozřejmě čím dříve by volby byly, tím by to bylo lepší, protože by vznikla vláda, která by měla politický mandát. Začátek května, tam by to bylo špatné, spíš druhý květnový termín by byl nejvýhodnější," uvedl Vlček.

Podobně se vyjádřil i Sobotka. "Já zastávám názor posunout to alespoň o týden dopředu. Důvod je celkem jasný, aby co nejdříve byla stabilizovaná sněmovna, stabilizovaná vláda a příprava rozpočtu už byla na půdorysu politické vlády, ne této nepolitické," řekl předseda horní komory.

Česko letos čekají sněmovní, senátní a komunální volby. Termín hlasování vyhlašuje prezident. Sněmovní volby musejí být nejpozději 28. a 29. května, nejdříve by se v řádném termínu mohly konat 7. a 8. května. Špičky ODS a ČSSD hovořily o 14. a 15. květnu.

Senát podle Sobotky vrátí zákony zvyšující schodek

Nejvyšší ústavní činitelé na dnešním obědě na Pražském hradě hovořili také o ekonomice. Sobotka po schůzce uvedl, že se Senát bude snažit zablokovat zákony, které by dále prohlubovaly schodek rozpočtu na letošní rok.

"To, co dneska hrozí, že ve sněmovně budou přijímat další věci prohlubující deficit. Já jsme řekl názor za Senát, že středopravicový Senát se pokusí zablokovat tyto zákony a budeme to vracet do Poslanecké sněmovny zamítavě nebo v pozměněném znění," uvedl Sobotka.

Sněmovna schválila rozpočet s deficitem asi 163 miliard korun. Ve hře jsou nyní návrhy KDU-ČSL, ČSSD a KSČM. Zajistit by měly například výplatu třináctého důchodu, zachování mateřské na stávající úrovni nebo proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci.

Prezident Klaus už včera s premiérem Janem Fischerem uvedl, že zákony, které by zvyšovaly letošní schodek, nepodepíše. Dnes prý v tomto smyslu apeloval na Vlčka. Ten na to ale podle svých slov nijak nereagoval.

Upozornil přitom, že kdyby senátoři nebo prezident návrhy vrátili, dolní komora by se s tím musela vypořádat do voleb, jinak by normy spadly pod stůl. "Záleží na tom, kdy se to vrátí po vetu Senátu a vetu prezidenta do sněmovny, jestli to časově vyjde a nebude to už na konci volebního období. Tím by předloha skončila svoji legislativní pouť," poznamenal Vlček.

Politologové: Prezident chce být hráčem v politice

Novoroční obědy prezidenta republiky s nejvyššími ústavními činiteli mají sice do velké míry formální význam, zároveň ale mohou stanovovat politickou agendu. Podle politologa Bohumila Doležala jsou letos tato setkání odlišná i vzhledem k několikerým volbám a stavu veřejných financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s politologem Bohumilem Doležalem a vedoucím domácí redakce ČT Jindřichem Šidlem pro Rádio Česko

"Především ten způsob je netradiční, pan prezident se setkal s ústavními činiteli, setká se s představiteli politických stran podle vlastního výběru. Tím dal najevo nějaké stanovisko, které vyjadřuje to, že chce být nikoliv nad politikou, ale přímo hráčem v politice. O šťastnosti takového postoje je možné pochybovat," podotkl Doležal.

Zejména schůzkám prezidenta s lídry politických stran přikládá význam vedoucí domácí redakce České televize Jindřich Šídlo. Také on se domnívá, že prezident se bude snažit ovlivnit politický vývoj po volbách.

"Václav Klaus do volebního roku evidentně vstupuje v pozici nikoliv ceremoniálního prezidenta, jímž nebyl nikdy, ale tři roky před koncem svého mandátu jako prezident, který hodlá hrát zejména v povolebním období významnou roli při formování nové politické vlády," doplnil Šídlo.

Už zítra se prezident setká s předsedou ODS Mirkem Topolánkem a příští pondělí pak přijme šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Lídři KSČM, TOP 09 a zelených pozvání k prezidentovi nedostali a reagovali na to ostrou kritikou Klause. Nahrává podle nich ODS a ČSSD a připravuje půdu pro velkou koalici.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme