Na Hradě začala schůzka Klaus-Topolánek

Prezident Václav Klaus pokračuje v sérií novoročních obědů s politiky. Po setkání s premiérem Janem Fischerem a předsedy obou parlamentních komor usedl ke stolu s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Mluvit se má hlavně o nadcházejících volbách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prezident Václav Klaus

prezident Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec

Václav Klaus už na začátku týdne oznámil, že je mu bližší až nejzazší termín voleb, tedy 28. a 29. května. Předseda ODS by nicméně přivítal dřívější datum. Současná vláda podle něj nemá politický mandát, proto by neměla vládnout déle, než je nezbytně nutné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s politologem z Metropolitní univerzity Praha Petrem Justem na Rádiu Česko

"Každý týden, o který budou vládnout déle, agónii prodlužuje a zkracuje období pro přípravu nového rozpočtu po nástupu nové vlády s mandátem," upozorňuje Topolánek.

Proto se přiklání spíše k dřívějšímu termínu. "O tom se zřejmě budeme bavit. Ale je to v kompetenci prezidenta a já žádnou jinou agendu nemám. Myslím si, že loňský rok poznamenal i náš vztah, takže si počkám, s čím přijde pan prezident,"dodal Topolánek.

Termín voleb v dřívějším termínu chtějí i šéfové obou parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miloslav Vlček. Řekli to po tradičním novoročním obědě s prezidentem Klausem.

Fischerův kabinet Klaus chválí

Politolog z Metropolitní univerzity Praha Petr Just nevidí v rozhodnutí Václava Klause vypsat volby co nejpozději žádné systémové nebo strategické důvody. Roli podle něj může mít působení vlády Jana Fischera, kterou prezident dlouhodobě chválí.

"Pokud je tato vláda ve funkci, tak se zvažuje výdej každé koruny ze státního rozpočtu a ministerstva zdá se budou zacházet se státními penězi šetrněji," řekl Just.

Skutečnost, že prezident zve na Hrad jen zástupce dvou největších stran vyvolává spekulace o tom, že by dával přednost velké koalici. Podle Justa se Václav Klaus se nikdy netajil tím, že je mu bližší systém, kde se u moci střídají dvě velké politické strany.

"V prezidentově myšlení, v jeho projevech často najdeme určité směřování k tomu, že hlavně tyto dvě politické strany by si měly být vědomy toho, co je třeba nejvíce udělat," vysvětlil Just.

Igor Maňour, Veronika Malá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme