Letiště Vodochody chce nalákat nízkonákladové společnosti

Letiště Vodochody, které by nedaleko Prahy mělo vzniknout do tří let, chce na svoji přistávací dráhu nalákat především nízkonákladové letecké společnosti. Kromě nich by zde létaly i charterové společnosti a letiště by sloužilo i privátním letounům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Situace na letišti Vodochody

Situace na letišti Vodochody | Foto: stopletistivodochody.cz

"Připravujeme letiště, které bude zaměřené hlavně na nízkonákladové letecké společnosti. A které bude šité na míru svými rozměry a kapacitami právě těmto společnostem," popsal Radiožurnálu ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur.

Kačur počítá s tím, že obrovská část provozu bude tvořena novými linkami. "Které momentálně do Prahy nelétají. Hlavně kvůli tomu, jaká je cena za služby, které nabízí Ruzyně," dodal.

Vodochodské letiště by mělo být vedle Prahy druhým největším mezinárodním terminálem. Denně by zde v průměru vzlétlo a přistálo zhruba padesát letadel. Za rok má být odbaveno až 3,5 milionu cestujících.

'V noci se přistávat nebude'

Proti výstavbě letiště ale protestují okolní obce, které nechtějí, aby jim nad domy burácely motory letadel. Proto už v loňském roce sepsaly řadu připomínek, se kterými se vlastník letiště, firma Penta Investements, musí nyní ve studii vlivu stavby na životní prostředí EIA vyrovnat. "Připomínky se týkaly zejména hluku," podotkl Kačur.

Letounům se také změní koridor, kterým budou vzlétat a přistávat. Letiště chce lety odklonit tak, aby letouny nepřelétávaly nad kralupskými chemickými závody. Právě na to si často obce v připomínkách stěžovaly a upozorňovaly, že by v případě letecké nehody mohlo dojít ke katastrofě.

Vlastník letiště také ustoupil obcím v tom, že omezil noční provoz. Mezi desátou hodinou večer až do šesté hodiny ráno nebudou na přistávací dráhy dosedat letadla.

Petra Benešová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme