ODS se snaží být před volbami jednotná

Kdo v posledních dnech pozorně sledoval názorové výměny mezi dvěma předními postavami občanských demokratů, předsedy Mirka Topolánka a pražského primátora Pavla Béma, musel být překvapen proměnou, která se udála po jejich včerejší schůzce na grémiu ODS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Bém

Pavel Bém | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Ještě minulý týden přirovnal Bém Topolánka ke kapitánovi potápějící se lodi a předseda opáčil, že se o takové lodi dobře mluví, když regiony pod čarou ponoru vysekávají díru. Včera se ale společně usmívali do kamer a vyzývali novináře, aby se mezi ně nesnažili vrazit klín.

Přehrát

00:00 / 00:00

O posledním dění v ODS mluvil na Rádiu Česko předseda pražské organizace a primátor Pavel Bém.

Podle primátora Pavla Béma nejde o žádné velké rozepře a navíc přiznává, že před volbami musí být strana jednotná: "Dva rivalové nebo soupeři v jedné politické straně mohou mít na řadu věcí jiný názor, ale my se v 90 nebo 95 procentech shodujeme. Navíc se nacházíme čtyři měsíce před klíčovými parlamentními volbami a v těchto chvílích musí všechny spory stranou. Nám nezbývá, než to táhnout za jeden provaz."

Bém si je zároveň vědom toho, že sociální demokracie ve volebních odhadech ODS předstihla, a proto podle něj musí strana mobilizovat své síly: "Klíčovým tématem je otázka hospodářské krize a jak z ní ven. Myslím si, že tady neexistuje pravicový subjekt a žádný jiný politický subjekt, který by mohl nabídnout recepty, jako je schopna nabídnout Občanská demokratická strana."

Primátor zároveň upozorňuje na to, že nelze oddělovat regionální organizace od celku: "ODS nemůže vyhrát volby do poslanecké sněmovny, i kdyby v Praze dosáhla fantastického výsledku, pokud nedosáhne výsledky i v jiných regionech."

Václav Pešička, Tomáš Pavlíček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme