Vrchní soud potvrdil za záměnu dětí odškodné přes 3 miliony

Třebíčská nemocnice musí zaplatit rodinám holčiček Veroniky a Nikoly, které v prosinci 2006 zdravotníci po porodu zaměnili, odškodné 3,2 milionu korun. Dnes o tom rozhodl odvolací vrchní soud v Olomouci, který tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál nemocnice  Třebíč

Areál nemocnice Třebíč | Foto: www.nem-tr.cz

Podle soudce odvolacího soudu Petra Angyalossyho krajský soud správně vyhodnotil, že odpovědnost za záměnu dětí nese právě nemocnice v Třebíči.

"Také v zásadě správně vyčíslil satisfakci, pouze v případě pana Broži jsme dospěli k závěru, že odškodnění je na místě snížit o sto tisíc korun. Důvodem je jeho přístup k celé záležitosti, kdy vše dehonestujícím způsobem medializoval například i v sousedním Německu," řekl Angyalossy.

Rodina Broži tak vysoudila 1,1 milionu korun a rodina Čermákových 2,1 milionu. Obhájce rodin Igor Velga označil rozhodnutí za průlomové. Obě matky zaměněných dětí odcházely od soudu spokojeny. Shodně ocenily citlivý přístup soudu.

"Nejvíc jsem spokojená s tím, co pan soudce řekl, že nemocnice od začátku k naší kauze přistupovala tak, že za to můžeme my, že jsme dětem zkazili život, což pravda není," řekla říká jedna z nich, Jaroslava Čermáková.

Nemocnice se odvolala

Právní zástupce nemocnice Štěpán Holub se na místě odvolal. Podle něj nemocnice nenese žádnu odpovědnost za následnou situaci v rodinách. "Máme za to, že výše odškodného je příliš vysoká, finální stanovisko dáme až po konzultaci s klientem," řekl Holub.

Veroniku a Nikolu vyměnily zdravotní sestry v třebíčské porodnici v prosinci roku 2006. O rok později se děti vrátily ke svým biologickým rodičům - Nikola k Čermákovým do Přibyslavic a Veronika k Liboru Brožovi a Jaroslavě Trojanové do Jabloňova. Třebíčská nemocnice pochybení přiznala a lidé, kteří výměnu děvčátek zavinili, přišli o místa.

Igor Maňour, Alena Vykydalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme