Je třeba změnit volební systém, shodli se Zeman s Klausem

Prezident Václav Klaus se s bývalým premiérem Milošem Zemanem na společné schůzce shodli na nutnosti změny volebního systému. Podle nich by mělo dojít k přechodu od poměrného systému na většinový, aby po volbách mohly vznikat stabilní většinové vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman na schůzce s prezidentem Václavem Klausem.

Miloš Zeman na schůzce s prezidentem Václavem Klausem. | Zdroj: ČTK

Bývalí političtí rivalové zároveň podle Zemana probrali politickou a ekonomickou situaci v České republice, která prý není úplně optimální.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu Zbyněk Zykmund o schůzce Miloše Zemana a Václava Klause.

"Nejzajímavější část diskuze, kdy jsme se výrazně shodli, se týkala právě potřeby změny volebního systému, protože bez této změny zde budou stále generovány velmi slabé vlády, které budou spíše předmětem útrpnosti než předmětem obdivu," řekl po setkání Zeman.

Miloš Zeman navíc upozornil Klause na to, že jeho Strana práv občanů je prý jediná, která má změnu volebního systému ve svém programu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Veroniky Sedláčkové s Milošem Zemanem a politologem Petrem Justem v Ozvěnách dne

Dalším společným tématem byla kritika současné politické scény. Podle obou je politika vyprázdněná, redukovala se pouze na souboj o mocenské pozice a politici se uchylují k laciným slibům.

"Já se domnívám, že naše souboje byly rytířské v tom smyslu, že jsme sice nikdy nešetřili ostrými výrazy, ale že jsme se dokázali respektovat a že jsme dokázali dohody nejenom uzavřít, ale také je dodržet. Mám pocit, že dnešní politici neumí ani jedno ani druhé," uvedl Zeman.

Zelení: Klaus porušil princip nadstranickosti

Zelení schůzku kritizují. Podle jejich předsedy Ondřeje Lišky tak hlava státu porušila nadstarnickost:"My jsme pochopili tyto kroky prezidenta jako pomoc ve volební kampani pro Miloše Zemana. Stejně tak pozvání, kterým ignoroval všechny politické strany kromě ODS a ČSSD, jako snahu prezidenta ovlivnit, jakým způsobem se má vyvíjet ústavní pořádek a volební zákon v České republice."

Přehrát

00:00 / 00:00

O setkání V. Klause s M. Zemanem mluvil ve Stalo se dnes S. Balík, vedoucí katedry politologie Masarykovy Univerzity v Brně

"Je to signál pro obě velké strany, že se mají domluvit na změně volebního zákona, ústavního pořádku a eliminovat menší politické strany," dodal Liška.

Stanislav Balík, vedoucí katedry politologie Masarykovy Univerzity v Brně ve Stalo se dnes odmítl, že by prezident porušil princip nadstranickosti. Zeman i Klaus totiž zdůraznili, že k pozvání došlo už před 4 měsíci a z různých důvodů se odkládalo.

Milan Kopp, Zbyněk Zykmund, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme