Poslanci budou rozhodovat o mateřské

Zvýšení mateřské na loňskou úroveň a zrušení prvních tří dnů nemoci zdarma, o tom by dnes mohli rozhodnout poslanci poté, co odhlasují program lednové schůze sněmovny. Obě změny obsahuje komunistická novela zákoníku práce. Její autor, poslanec KSČM Miroslav Opálka věří, že alespoň mateřská by mohla v dolní komoře uspět. Současně ale mateřskou i změny proplácení prvních tří dnů nemoci prosazují další politické strany samostatně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Lidovci dlouhodobě podporují jen návrat mateřské na loňskou výši, potvrdil jejich předseda Cyril Svoboda:

"My jsme pouze pro tu mateřskou, chceme aby neklesly příjmy maminkám o 23 procent. Chceme, aby to bylo od 1. ledna 2010. Bohužel s tou garanční dobou nesouhlasíme. Jde nám jen o náš návrh."

Místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek Radiožurnálu potvrdil, že jeho strana pro podobné návrhy hlasovat nebude:

"Toto jsou návrhy, které torpédují nejen takzvaný ,Janotův balíček', ale i již schválený rozpočet. Není možné jeden měsíc schválit státní rozpočet a druhý usilovat o to, aby byl deficit ještě větší. To už člověku trhá mozek z hlavy. To už nedává žádnou logiku."

"V tuto chvíli to vypadá, že na tomto návrhu není shoda. Takže by to ani naše případná podpora neřešila, pokud nebudou hlasy dalších poslanců," vyjádřil postoj sociálních demokratů místopředseda strany Zdeněk Škromach.

Jako první budou muset ale poslanci nejdřív schválit samotný program lednové schůze, na což se včera nedostalo.

Jitka Malá, Věra Pfeifferová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme