Ústavní soud se zastal Roma v kauze pálky s nápisem 'Na cikány'

Ústavní soud dal zapravdu Romovi, který se cítil poškozen nápisem "Na cikány" umístěným na baseballové pálce zdobící hospodu. Případ se stal v roce 2001 a stěžovatel na společnost, která restauraci provozovala, podal žalobu. U nižších soudů ale neuspěl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Městský soud v Praze opakovaně došel k názoru, že šlo o recesi. Baseballová pálka prý nevytvářela pro romské návštěvníky restaurace v Hojsově Stráži na Klatovsku zastrašující ani ponižující prostředí.

Verdikt potvrdil i pražský vrchní soud a napodruhé i Nejvyšší soud. Stěžovatel František Kroščen se nakonec obrátil na Ústavní soud s tím, že bylo porušeno právo na jeho přístup k soudu a spravedlivý proces.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu diskutovali v Ozvěnách dne Gabriela Hrabaňová, ředitelka kanceláře rady pro romské záležitosti a Ivan Veselý, předseda sdružení Dženo

"Namítal, že ostatní nápisy na pálce byly malé nebo otočené ke zdi a že diskriminace se tam projevovala i objektivně," vysvětlila soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká.

Případ se vrací k vrchnímu soudu

Ústavní soud dnes shledal námitky stěžovatele za opodstatněné. Nižší soudy podle něj svá rozhodnutí dostatečně neodůvodnily a nevyrovnaly se s některými Kroščenovými námitkami, předchozí rozsudky proto zrušil.

Celá kauza, která se táhne už od roku 2001, se tedy opět vrací k Vrchnímu soudu v Praze. Lastoveská zdůraznila, že Ústavní soud svým zásahem nijak nepředjímá celkový výsledek sporu.

Zuzana Kopuletá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme