Poslanci budou hlasovat o státních dluhopisech na pokrytí schodku rozpočtu

O tom, jestli se budou vydávat dluhopisy na krytí letošního i loňského schodku státního rozpočtu, by dnes mohli definitivně rozhodnout poslanci. Hlasovat by měli o dvou návrzích ministerstva financí. Jedna emise v objemu čtrnáct miliard korun by měla krýt loňský schodek, další v objemu 153 miliard by šla na letošní deficit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Ministr financí Eduard Janota doufá, že zejména dluhopisy na krytí letošního schodku už se podaří schválit. Kdyby zákon neprošel, vyslalo by podle Janoty Česko i špatný signál navenek.

"Byl by to špatný signál do světa. Situace je již tak špatná. Jakékoliv otálení s tímto zákonem by nám nejen nyní, ale i do budoucna prodražilo dluhovou službu," řekl Janota.

Plány ministerstva podporují občanští demokraté, jak Českému rozhlasu potvrdil poslanec Michal Doktor:

"ODS nikdy neuvažovala o tom, že by se postavila proti vládnímu návrhu na vydání dluhopisů, kterými má být financován schodek státního rozpočtu roku 2009 i roku 2010. To by bylo gaunerství. Toto není situace, kdy je možné hrát si s ohněm."

ČSSD si chce zachovat tvář

ČSSD aktivně podpoří jen dluhopisy na krytí letošního schodku.

"Pokud jde o rok 2010, tam jsme připraveni v logice státního rozpočtu, který jsme podpořili, podpořit i financování schodku. Pokud jde o rok 2009, tam nemůže ODS a bývalá vládní koalice počítat s našimi hlasy, protože jsme pro rozpočet na tento rok nehlasovali. Jsme ale připraveni pomoci přijetí tohoto zákona jiným způsobem, například tím, že se sníží kvótám pro hlasování v poslanecké sněmovně. Myslím, že by to mohlo stačit na to, aby byla celá věc na půdě sněmovny včas dokončena," uvedl šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka si současně myslí, že se na dluhopisový program dnes na schůzi nedostane. I proto emisi dluhopisů na krytí letošního schodku zařadila ČSSD na mimořádnou schůzi na příští úterý.

Veronika Malá, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme