Poslanci pustili dál protikorupční balíček, budou chtít změny

Sněmovna podle očekávání poslala vládní protikorupční balíček do dalšího projednávání. A to přesto, že většina parlamentních stran má k dokumentu dílčí výhrady. Ve druhém čtení budou chtít poslanci návrh ministra vnitra Martina Peciny měnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Balíček počítá například s institutem korunního svědka. Pokud ten podá potřebné informace, by mohl po dohodě se státním zástupcem odejít bez trestu.

To kritizuje například ODS, podle níž by o tom měl rozhodnout soud. Občanští demokraté mají výhrady i k tomu, že je v balíčku víc represivních než preventivních opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlasování o protikorupčním balíčku ve sněmovně sledovala reportérka Radiožurnálu Věra Masopustová

"To není protikorupční balíček. Dokonce bych řekl, že je legislativní zločin, že si vůbec vláda dovolila to nazvat protikorupčním balíčkem," prohlásil poslanec Marek Benda.

"Samozřejmě je to balíček, který zvyšuje pravomoci policie, protože si myslím, že je to nutné v tom stavu, v jakém jsme. To je pravda," reagoval autor balíčku, ministr vnitra Martin Pecina.

Předlohu pokládá za maximum možného, na čem se mohou poslanci domluvit. Zároveň avizoval druhý balíček, který bude připraven už pro vládu, jež vzejde z květnových voleb.

I ČSSD by chtěla na protikorupčním balíčku leccos změnit, respektive zpřesnit, ale podle poslance Františka Bublana je jeho filosofie správná.

"Je to aktivita ministra vnitra, kterou vítáme, ale samozřejmě se k tomu musí přidat řada dalších jiných instrumentů ," podotkl Bublan.

Kamenem úrazu je i protikorupční agent. Například komunisté by kvůli němu nemuseli předlohu vůbec podpořit. Sněmovna také odmítla návrh, aby výbory měly na projednání balíčku jen měsíc místo obvyklých dvou.

Hlasováním o protikorupčních opatřeních skončila mimořádná schůze sněmovny svolaná z iniciativy ODS. Nyní bude následovat další, na které by poslanci měli debatovat například o údajné korupci při pořizování stíhaček gripen.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme