Podle ODS je jednání sněmovny až do voleb zbytečné

Jednání sněmovny je až do parlamentních voleb, které se budou konat v květnu, zbytečné. Myslí si to občanští demokraté a navrhují, aby se poslanci sešli už pouze u hlasování nad těmi body, na kterých se strany dokážou shodnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanci ČSSD se usmívají

Poslanci ČSSD se usmívají | Foto: Tomáš Adamec

Které z nich to jsou, by mělo vyplynout ze společné schůzky stranických lídrů a premiéra Jana Fischera. Toto setkání nezpochybňuje ani nejsilnější levicová strana ČSSD. Svolání další řádné schůze sněmovny ale považují sociální demokraté za nezbytné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Nečas (ODS), Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) a komentátor Petr Nováček ve večerních Ozvěnách dne.

"Tato sněmovna ztratila legitimitu. Ona v podstatě dvakrát rozhodla o svém rozpuštění. Jsme přesvědčeni, že lze nalézt zhruba několik desítek bodů, o kterých je možné jednat," podotkl místopředseda ODS Petr Nečas.

Například křesťanští demokraté souhlasí s tím, že je třeba odblokovat jednání sněmovny a shodnout se na projednání důležitých zákonů. První místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová je přesvědčená, že se poslanci dokáží shodnout například na výši mateřské.

Obstrukce mohou i nadále pokračovat

ODS ale zřejmě navýšení mateřské nepodpoří. "Nemůžeme hlasovat jinak, než tak, jak jsme hlasovali při schvalování Janotova balíčku," řekl Nečas.

Podle něj by se měly projednat především vládní návrhy, návrhy, které souvisí s rozpočtovými pravidly nebo ty, které řeší problém fotovoltaiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Petr Just v pořadu Stalo se dnes.

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček se domnívá, že pokud poslanci nebudou chtít vyvolat mezinárodní problémy České republice, alespoň vládní návrhy by přijmout mohli. "Když se dohoda mezi politickými šéfy uskuteční pod patronací premiéra Fischera, tak něco takového možné je," podotkl Nováček.

Ten nicméně upozorňuje na to, že i nadále může docházet k dalším mimořádným schůzím, na kterých bude opět docházet k obstrukcím.

Nalezení kompromisu bude složité i podle politologa Petra Justa. "Pokud by nedošlo k žádné dohodě, to znamená, že nebude prosazen ani jeden návrh, pak se může stát, že parlament bude paralyzován," poznamenal Just.

Veronika Sedláčková, Jan Richter, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme