ČSSD navrhuje písemnou dohodu proti zadlužování státu

ČSSD přišla s návrhem jak zabránit zvyšování zadlužení Česka. Ten by měly podepsat všechny parlamentní strany.ČSSD svůj plán formuluje ve čtyřech bodech. Patří tam mimo jiné dodržení jak schváleného schodku státního rozpočtu na rok 2010, tak konvergenčního programu i výše podílu schodku státního rozpočtu k HDP v roce 2013 pod 3 %.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek z ČSSD

Jiří Paroubek z ČSSD | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Sociální demokraté chtějí, jak řekl jejich předseda Jiří Paroubek, zachovat princip solidarity zavedením vyvážených opatření na příjmové i výdajové straně rozpočtu. Šéf ČSSD také vysvětlil, jak toho chce jeho strana dosáhnout.

"Na příjmové straně chceme obnovit progresivní zdanění, vrátit daně z příjmu právnických osob na úroveň roku 2008, zvýšit daně z tabáku či tvrdého alkoholu či omezit daňové úniky z pohonných hmot."

"Na výdajové straně chceme eliminovat korupční praktiky a zavést aukční a elektronické zadávání veřejných zakázek. Provést audity výdajů všech ministerstev, podrobit cenové revizi všechny uzavřené smlouvy a zrušit zbytečné, mnoha set miliardové výdaje na ekologické škody a restituce," uvedl Paroubek.

Ministr financí plán nepodpořil

Ministr financí Eduard Janota obhajuje návrh státního rozpočtu před poslanci | Foto: Tomáš Adamec

Návrh ČSSD na podpis dohody proti dalšímu zadlužování státu nemá podporu ministra financí Eduarda Janoty, který vidí rozpor mezi slovy a reálnými činy ČSSD.

"Je to trochu úsměvné hovořit o krocích proti zadlužování a zároveň navrhovat různé náročné výdaje," řekl Janota. "V podstatě pokud by prošly návrhy sociální demokracie v oblasti mateřské, nemocenských dávek v oblasti tzv. třináctých důchodů, tak to prostě znamená jen a jen zhoršení bilance rozpočtu," zdůraznil Janota.

Návrh předsedy ČSSD, aby parlamentní strany podepsaly čtyři body o rozpočtové stabilitě, připadá předsedovi poslanců ODS Petru Tluchořovi jako veliké farizejství: "Jiří Paroubek na jedné straně mluví o nějaké dohodě; na druhé straně svolává mimořádné schůze s body, které dále Českou republiku mají zadlužovat."

Pravice plán odmítá

Také podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se nedá brát výzva ČSSD vážně: "Výzva pana předsedy Paroubka je stejně dojemná, jako kdyby zakládal spolek ma ochranu sirotků, protože se chystá zavraždit svoje rodiče. Pokud bychom tuhle výzvu měli brát jenom trochu vážně, tak by nejprve musel stáhnout z Poslanecké sněmovny všechny návrhy sociální demokracie, které zvyšují deficit veřejných návrhů. Protože tak zjevně nechce udělat a dál je chce prosazovat, tak ty výzva je opravdu jenom k smíchu.

Poslanci schválili státní rozpočet na letošní rok 9. prosince. Levici se tehdy přes nesouhlas vlády a pravicových zákonodárců podařilo přidat miliardy na platy státních zaměstnanců a na platby zemědělcům. Premiér Jan Fischer ještě před konečným hlasováním prohlásil, že poslanci ČSSD a KSČM schválenými pozměňovacími návrhy rozbořili úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme