Politici požadují prošetření kauzy Pandur

Bývalý manažeři rakouské zbrojovky Steyr sice tvrdí, že jejich slova o tom, že se snažili podplatit české politiky v souvislosti s prodejem transportérů Pandur, byla míněna v žertu, mnoho lidí se ale nesměje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pandur II 8x8

Pandur II 8x8 | Foto: Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug

Podle Mladé fronty Dnes, která informaci přinesla, už o poskytnutí důkazů redakci požádala rakouská policie. A možná brzy požádá i česká, premiér Jan Fischer řekl, že pokud se potvrdí podezření z nečistého jednání, bude trvat na důsledném vyšetření.

Prošetření kauzy žádají i další politici. Předseda ČSSD Jiří Paroubek včera řekl, že ČSSD podá kvůli aféře dvě trestní oznámení na neznámého pachatele - jedno pro pomluvu a druhé pro podezření z úplatkářství. Netřeba dodávat, že se všechny strany od údajných nekalých praktik distancují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauza kolem nákupu transportérů Pandur očima komentátora ČRo Petra Nováčka.

Například ministr obrany Martin Barták, kterého nominovala ODS, má kauzu za předvolební diskreditační hru. Podle komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka je ale "exhumace" kauzy okolo nákupu transportérů Pandur v zásadě logická.

"Všimněme si, že před volbami se v ČR už několik let pravidelně otevírají staré kauzy. Jde o jakýsi zdejší mainstream. Nyní jde ale o záležitost poměrně aktuální, jelikož ke kontroverzní transakci došlo předminulý, respektive minulý rok. Kolegu Kroupu z Mladé fronty Dnes nepodezírám s pokusu o ovlivnění voleb, ale je třeba si uvědomit, že jakýkoli podobný příběh se automaticky stává součástí volebního diskurzu," řekl Nováček Radiožurnálu.

Podle Nováčka by znovuotevření kauzy mohlo politicky poškodit nebo zdiskreditovat někdejšího mistra obrany Martina Bartáka, dále Stanislava Grosse a Karla Künhla.

"Právě z důvodu, že ODS i ČSSD jsou na celé transakci zainteresovány, zřejmě nebude zájem kauzu před volbami vyřešit," uzavřel Nováček.

Lukáš Vincourek, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme