Šéf ODS Topolánek připustil, že osobně vstoupil do nákupu pandurů

Předseda ODS Mirek Topolánek se dnes poprvé vyjádřil ke kauze kolem možných manipulací při nákupu vojenských transportérů Pandur. Jeho vláda se prý dostala k zakázce v době, kdy začaly první technické problémy s pandury a objevilo se podezření, že není něco v pořádku. Usiloval o to, aby změnil nevýhodné smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ODS - Mirek Topolánek

Předseda ODS - Mirek Topolánek | Foto: Tomáš Adamec

Pro údajnou nerozhodnost tehdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové pak dal kontrakt na starost náměstkovi Martinu Bartákovi. Tomu se tak podařilo zabránit arbitráži a ušetřit šest miliard korun.

"Pokud bychom neudělali nic, tak bychom tento stát připravili o šest miliard korun. Kdybych poslouchal Vlastu Parkanovou, žádná jiná smlouva by nebyla, nakoupili bychom 199 Pandurů ve skladbě, která nám nevyhovovala a zaplatili bychom 20 miliard korun. Po právních analýzách, kdy měl celou věc na starost Martin Barták, jsme dosáhli stavu, kdy je 107 Pandurů za čtrnáct miliard korun," řekl Topolánek.

Mf Dnes tento týden upozornila na to, že obchod s rakouskou zbrojařskou firmou Steyr, výrobcem transportérů, byl možná ovlivněn korupcí. Původní smlouvu na nákup transportérů podepsal tehdejší ministr obrany Karel Kühnl po volbách v roce 2006, když už byla vláda Jiřího Paroubka v demisi. Podle Topolánka k tomu už neměl mandát.

Jitka Malá, Václava Marešová, Tereza Janouškovcová Bartůňková, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme