Premiér chce nechat prověřit kauzu pandurů

Prověření možné korupce při koupi transportérů pandur by pro policejního prezidenta Oldřicha Martinů a nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou mělo být prioritou - uvedl premiér Jan Fischer. Oldřich Martinů už avizoval, že výsledky takové prověrky by mohl mít k dispozici na konci března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer (uprostřed) přichází na jednání vlády ČR

Premiér Jan Fischer (uprostřed) přichází na jednání vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Mladá fronta Dnes minulý týden upozornila na možnou korupci v případě nákupu pandurů, když zveřejnila tajně pořízené nahrávky rozhovorů se dvěma někdejšími manažery výrobce transportérů Pandur, rakouské společnosti Steyr.

Pokud by Česko nenakoupilo obrněné transportéry Pandur od rakouské firmy Steyr, hrozila by zemi arbitráž - uvedl dnes ministr obrany Martin Barták. Premiérovi a vládě vysvětloval, proč tehdejší vláda s firmou vyjednala smlovu novou. Podle něj se tím ušetřilo přes devět miliard korun. Zakázku za 14,4 miliardy korun provází v posledních dnech podezření z korupce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauze tramsportérů se v Ozvěnách dne věnovali Jiří Komínek z časopisu Jane´s Defence Weekly, Iveta Jordanová ze sdružení Růžový panter a Petr Fischer z České televize

Barták ale prohlásil, že nezná a nikdy nejednal s bývalými manažery firmy Steyr, kteří v souvislosti s kauzou hovořili o provizích pro politiky. Za kauzou vidí Barták snahu jej poškodit, či si přivydělat. Okolnostmi nákupu transportérů se už začala opět zabývat protikorupční policie i rakouské úřady.

Také předseda ČSSD Jiří Paroubek odmítá jakékoliv propojení své osoby s kauzou údajné korupce kolem nákupu transportérů Pandur. Jiří Paroubek, jak dnes uvedl, se také nikdy nesešel se zástupci společnosti Steyr. I když o nákupu transportérů za dvacet miliard korun rozhodla jeho bývalá vláda, jejíž ministr Karel Kühnl z Unie Svobody smlouvu podepsal v demisi, Podle Paroubka je vina na straně armády. Požadavek na 199 Pandurů podle něho přišel z generálního štábu.

Sílí hlasy po transparentnosti

Jiří Komínek, který působí jako pražský korespondent britského odborného časopisu Jane´s Defence Weekly, v Ozvěnách dne poznamenal, že s dalšími novináři byl svědkem na konci roku 2007 při cestě do Vídně na pozvání firmy Steyr, že mimo záznam několik představitelů Steyeru i českého průmyslu vyjádřili obavy, že pan Barták byl osobou, která projekt brzdila.

"Tady v česku je obecně známo, že když něco řeší policie, jsou výsledky takřka nulové. Ale mám pocit, že se do toho začnou angažovat jak rakouští policisté, tak FBI ze Spojených států," řekl Komínek a přimluvil se za změnu systému zadávání a vyhodnocování armádních zakázek.

Iveta Jordanová z protikorupčního sdružení Růžový panter pokládá za důležité, aby se nezapomnělo na politickou odpovědnost, kterou má podle ní i Mirek Topolánek. "Vždyť ministr Barták je jeho ministr a on má jako ministr tu největší pravomoc zasáhnout a nějakým způsobem zprůhlednit rozhodování. Ale to se neděje, vždyť v podstatě všichni ministři, kteří na ministerstvu obrany byli, transparentnosti bránili," míní Jordanová.

Milan Kopp, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme