Ministryně spravedlnosti představí priority české justice

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová dnes představí projekt nazvaný Justice bez bariér - program pro justici 2010-2020. Program načrtne cestu a priority české justice v následující dekádě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniela Kovářová

Daniela Kovářová | Foto: Marián Vojtek

Podle ministryně je důležité provést revizi českého právního řádu, který vidí jako příliš nabobtnalý. Myslí si, že by bylo potřeba ho zredukovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

"Podívejme se, jestli všechny zákony, které máme, jsou zákony potřebné. Moje vize říká snižme je na polovinu. Copak opravdu potřebujeme to obrovské množství předpisů, které ani my právníci nejsme schopni znát," ptá se ministryně spravedlnosti.

Vizi redukce českého právního řádu tak, jak ji nastínila ministryně spravedlnosti zpochybňuje její ministerský předchůdce, občanský demokrat Jiří Pospíšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ministr spravedlnosti, poslanec ODS Jiří Pospíšil

"To si myslím, že je těžko možné, tato vláda už těžko něco prosadí. Měla by se spíš snažit být dobrým administrátorem a dobře se starat o resorty," soudí Pospíšil.

Kovářová se zmínila i o tragédii, která se před časem stala v Českých Budějovicích, kde došlo k dvojnásobné vraždě. Podle prověrky, kterou provedlo oddělení vnitřní kontroly jihočeské policie, mohli policisté tragédii zabránit.

"Buďme aktivní, nebuďme laxní, zajímejme se o to, co je kolem nás. To, že se podřídíme nějakým předpisům, které říkají, že policie nemůže nic dělat aby tu rodinu ochránila a pak se něco stane, to je přesně to, co se mi nelíbí," řekla Daniela Kovářová.

Igor Maňour, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme