Tým patologů získal Cenu veřejnosti za nejlepší vědecký výzkum

Historicky první Cenu veřejnosti za nejlepší vědecký výzkum dostal projekt patologů na vyšetřování vzorků svalu při těžké svalové slabosti. Docentu Josefu Zámečníkovi z Fakultní nemocnice Motol dnes cenu předala ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoř

Laboratoř

Vítězný projekt získal v hlasování návštěvníků webu ministerstva zdravotnictví 1574 hlasů. O deseti projektech celkem hlasovalo 11 700 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O svém výzkumu mluvil v pořadu Stalo se dnes Doc. Josef Zámečník z Ústavu patologie a molekulární medicíny Fakultní nemocnice Motol.

Tým patologů zkoumal, jak při mikroskopickém vyšetření vzorku svalu odlišit skutečnou těžkou svalovou slabost od chorob, které ji věrně napodobují. Výsledky výzkumu popsal Doc. Josef Zámečník z Ústavu patologie a molekulární medicíny Fakultní nemocnice Motol:

"Zjistili jsme, že většina mikroskopických znaků, které jsou po desetiletí ve světové literatuře připisovány této chorobě, k ní vůbec nepatří. Podařilo se nám vymyslet takové postupy, s jakými můžeme při mikroskopické diagnostice vzorku svalu konat tak, abychom jsme se vyhnuli diagnostickým omylům a abychom mohli stanovit správnou diagnózu a pacient mohl být správně léčen."

Lenka Rafaelová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme