Česká vláda bude rozhodovat o tuně zlata pro EXPO 2010

Přípravy na největší kulturně společenskou akci roku vrcholí. EXPO 2010 začíná v Číně 1. května. Jak bude vypadat část české expozice je však stále nejisté. Vláda dnes bude rozhodovat o tom, zda schválí nebo neschválí zápůjčku tuny zlata na tvorbu jednoho z hlavních exponátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

EXPO 2010 - vizualizace českého pavilonu

EXPO 2010 - vizualizace českého pavilonu | Foto: Kancelář generálního komisaře účasti ČR na EXPO

Pro generálního komisaře Pavla Stehlíka je právě exponát Federica Díaze, na který zlato potřebují, tím nejzajímavějším, co může návštěvníky zaujmout. Dílo má název "czechknowlodgy" a jeho část je vyrobena z ryzího zlata.

Přehrát

00:00 / 00:00

O českém pavilonu na EXPO 2010 v Číně a rozhodování vlády o zápůjčce tuny zlata na výstavu mluvil na Radiožurnálu generální komisař české účasti na Expu 2010 Pavel Stehlík.

Ministerstvo financí uvádí, že na problém se zápůjčkou upozorňovalo kancelář generálního komisaře už dlouho.

"Opravdu nechci předjímat rozhodnutí vlády. Na minulém jednání vlády, kterého jsem se účastnil, nápad vzbudil velký zájem, pozornost. Musím říci, že ho všichni přítomní ministři považovali za skvělý. Nicméně zvažovali i rizika, která jsou se zapůjčením jedné tuny zlata spojena. Bude tedy otázkou, co na té váze mezi marketingovými zájmy České republiky a potencionálními riziky v uvažování vlády převáží," říká generální komisař české účasti na Expu 2010 Pavel Stehlík.

Podle Stehlíka samozřejmě existuje i náhradní řešení, jak by mohl v případě vládního odmítnutí zápůjčky exponát vypadat.

V původní podobě má exponát snímat emoce návštěvníka, které v něm vyvolá kapka z jedné tuny zlata a podle toho mu namíchá vlastní originální parfém. V případě, že by vláda odmítla zapůjčit celou tunu zlata, náhradním řešením by bylo menší množství žlutého kovu.

"Zlato by bylo samozřejmě dostatečně pojištěno, mimo jiné i proti teroristickému činu nebo proti zadržení českého zlata Čínskou republikou, kdyby se například Čína rozhodla, že bude nějakou českou pohledávku offsetovat zadržením zlata v hodnotě přes 600 milionů korun," dodává Stehlík, který je jinak spokojen s instalací českého pavilonu:

"Zatím jsme podle našeho harmonogramu v desetidenním předstihu. Všechno jde dobře."

Michaela Vetešková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme