Sněmovna má na programu snahu zamezit ‚katalogovým podvodům‘

Omezit katalogové podvody je cílem poslanecké předlohy, kterou má dnes také schvalovat sněmovna. Katalogovým firmám se už podařilo napálit nejen řadu živnostníků, ale i některé obce a kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novelu obchodního zákoníku, která tomu má zabránit, předložili sociální demokraté.

„I přes několikeré urgence ze strany Evropské unie žádná vláda nepřišla s řešení proti praktikám katalogových podvodných firem,“ připomíná motivace jeden z autorů - poslanec za ČSSD Pavel Němec.

„Tisíce subjektů jsou uváděny v omyl, jsou podvedeny a musí platit tisíce eur ročně se závazkem, který nechtěli nikdy uzavřít, a jsou v tom bohužel třeba na pět let.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Milada Richterová mapuje názory poslanců na novelu obchodního zákoníku

„Je podvedeno například i Policejní prezidium, ministerstvo vnitra, církve, veřejné instituce, obce a samozřejmě řada drobných živnostníků a novela má řešit to, že chce všem podvedeným dát do rukou silné nástroje obrany proti těmto subjektům,“ tvrdí Němec.

Podle něj jsou katalogovým podvodům vystaveni i jednotliví občané.

„Obchodní zákoník, který dopadá pouze na podnikatelské vztahy, tak v úpravě nekalé soutěže se dotýká i spotřebitelů. Jak běžní občané v pozici spotřebitelů, tak firmy v pozici drobných živnostníků budou bezpečně chráněny a mohou využít tyto nástroje,“ tvrdí poslanec za ČSSD.

„V okamžiku, kdy někdo nebude respektovat, že určitá inzerce má jasně a jednoznačně deklarovat, že se má jednat o smlouvu, kolik to má stát tu firmu, na jak dlouho se zavazuje do smluvního vztahu jít, tak v tom okamžiku smlouva, která by případně byla uzavřena, je absolutně neplatná,“ říká Pavel Němec.

„To znamená ta sankce je jednoznačná, dokonce nebude ani nutno dávat žaloby k soudu, protože pokud je absolutní neplatnost, tak soudy k ní přihlížejí.“

ODS: Podvod je podvod

Občanští demokraté tuto novelu ve sněmovně nepodpoří a byli proti ní i na ústavně právním výboru. Jeho předseda Marek Benda z ODS řekl Rádiu Česko proč se jim návrh ČSSD nelíbí:

„Protože ho pokládáme za typický projev českého alibismu, respektive alibismu české justice. Je-li něco podvod, tak mám říct, že to je podvod, a nedá se na základě toho vyžadovat plnění, případně je to trestný čin.“

„Je zbytečné do každého podvodu ještě psát: a podvedete-li ještě tímto způsobem, tak je to taky podvod. To je spor, který tu vedeme se socialisty opakovaně. Posledně to bylo u laserů do kabin letadel. Je-li něco obecné ohrožení, tak je to obecné ohrožení, a nemusím vedle toho psát: a ještě je obecné ohrožení letadel,“ přirovnává Benda.

„Tady v obchodním zákoníku to je prakticky stejný příběh. Značná část věcí u prvostupňových soudů neprochází. Ty jim říkají, je to podvodné jednání, nemáte nárok na žádné plnění z něj. V některých případech prvostupňové soudy rozhodly proti zdravému rozumu a my na to budeme přijímat novelu zákona,“ shrnul stanovisko své strany poslanec za ODS a upozorňuje:

„To mi připadá vždycky špatně. Když je něco podvod, tak je to podvod, ať to vymyslím tak nebo tak. A čím pečlivěji se snažím ty podvody popsat, tím dochází k situaci, že vytvářím sto padesát dalších prostorů, aby tam byly jiné podvody.“

„Já si nemyslím, že je to něco, co by strašně škodilo, ale my to podporovat nebudeme právě proto, že to pokládáme za zbytečné,“ zdůraznil Benda.

Co na to ostatní?

Problém mají s podporou novely obchodního zákoníku z dílny ČSSD i poslanci TOP 09. Podle Pavla Severy jde o normu narychlo připravenou a tudíž nedokonalou:

„Já se obávám, že tak, jak je to koncipováno, tak to zase bude možné obejít. Nicméně diskusi se nebráníme. Ale takto narychlo, šito rychlou jehlou, se nám zdá, že to nevyřeší vůbec nic a pouze do toho budou lidí vkládat zbytečné naděje. Nechci to nijak shazovat, ale myslím, že to je napsáno účelově a ten problém to nevyřeší.“

Komunisté tuto novelu obchodního zákoníku z dílny ČSSD, která má zamezit katalogovým podvodům, rozhodně podpoří. Rádiu Česko to potvrdil předseda klubu KSČM Pavel Kováčik:

„Z řady kontaktů s občany víme, že takzvaní katalogoví prodejci se chovají velmi nečestně. Smlouvy jsou postaveny tak, aby zejména starší občané měli problémy: drobné písmo, atd.“

„V řadě případů dochází i k tomu, že – zase zejména starší občané – velmi těžce doplácejí na nátlak katalogových prodejců. Jsem přesvědčen o tom, že tomuto jednání je třeba nastavit nějaké mantinely a tady se to nabízí,“ uzavírá předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme