Dusíkův nástupce zatím není, jednat se bude v pondělí

Odstoupivšího ministra životního prostředí Jana Dusíka v čele úřadu dočasně zastupuje náměstek František Korbel ze Strany zelených. O obsazení postu bude předseda zelených Ondřej Liška s premiérem Janem Fischerem dál jednat v pondělí. Kandidátem na ministra by mohl být právě Korbel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Dusík - ministr životního prostředí

Jan Dusík - ministr životního prostředí | Foto: Tomáš Adamec

Korbel Radiožurnálu řekl, že s předsedou zelených Ondřejem Liškou o své možné kandidatuře na funkci ministra mluvil, spekulace jsou ale zatím podle něj zbytečné.

„Byl jsem pověřen řízením ministerstva jako jeho statutární orgán. Ministerstvo musí mít v každém okamžiku někoho, kdo bude podepisovat dokumenty, čili jedná se o standardní proceduru po rezignaci ministra. Všechno ostatní je zatím předčasné komentovat,“ prohlásil Korbel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o obsazení postu ministra životného prostředí sledovala reportérka Radiožurnálu Veronika Malá

Liška dnes o situaci na ministerstvu jednal s premiérem Janem Fischerem. "Vzájemně jsme si vyjasnili stanoviska, žádná jména případných kandidátů na ministra životního prostředí nepadla,“ uvedl po setkání.

O nástupci Dusíka budou zelení dál s premiérem jednat v pondělí, kdy by chtěl Liška podle svých slov celou věc uzavřít. To, jestli by mohl být kandidátem na post ministra právě Korbel, ale zatím nechtěl komentovat.

“Vzhledem k faktu, že do voleb zbývá pouhých několik týdnů, tak je potřeba řešit situaci promptně. Proto mi žádné překážky k řešení neklademe,“ dodal Liška s tím, že otázka dalšího setrvání zelených ve vládě je nyní irelevantní.

Dusíkovu rezignaci přijal i prezident

Rezignaci Jana Dusíka na post ministra životního prostředí dnes dostal premiér Jan Fischer a přijal ji i prezident Václav Klaus. Ministr se ve čtvrtek rozhodl odejít z vlády poté, co se neshodl s premiérem v otázce modernizace uhelné elektrárny Prunéřov II.

Dusík chtěl na základě posudku norské firmy DNV žádat elektrárenskou společnost ČEZ, aby připravila novou variantu modernizace, nebo kompenzační opatření. Fischer takový postup neakceptoval.

Čtyřiatřicetiletého Korbela vybral Dusík jako svého statutárního zástupce, protože neměl prvního náměstka, který by se role ujal automaticky. Náměstkem pro legislativu a státní správu je Korbel od 1. ledna letošního roku, v období 2007 až 2009 byl náměstkem ministra spravedlnosti pro sekci legislativně-právní.

Podle ČTK se jako o možné druhé kandidátce na funkci spekuluje o náměstkyni ministra životního prostředí Rut Bízkové (ODS). Končící ministr agentuře řekl, že by si dovedl představit, že by ho nahradila.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Jana Gulda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme