Předseda Senátu doporučil Topolánkovi odchod z čela ODS

Předseda Senátu Přemysl Sobotka vyzval šéfa ODS Mirka Topolánka, aby nekandidoval do sněmovny a zvážil rezignaci na funkci v čele strany. Reagoval tak na neformální rozhovor předsedy ODS s redaktorem časopisu LUI, během kterého Topolánek mluvil nevhodně o homosexuálech, církvi nebo některých voličích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přemysl Sobotka,

Přemysl Sobotka, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Topolánkovy výroky jsou podle Sobotky v zásadním rozporu s ideály ODS, poškozují ji a nahrávají sílícímu populismu sociální demokracie.. „Proto doporučuji Mirkovi Topolánkovi, aby odstoupil z kandidátky ODS pro volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010 a aby zvážil své působení ve vedení ODS,“ uvedl předseda Senátu na mimořádné tiskové konferenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

K situaci vyvolané výroky Mirka Topolánka se na Rádiu Česko vyjádřil předseda Senátu Přemysl Sobotka a politický komentátor ČRo Petr Nováček.

Záznam neformálního rozhovoru s předsedou ODS Mirkem Topolánkem unikl z redakce magazínu pro gaye LUI o víkendu. Topolánek v něm mimo jiné hovořil o homosexualitě ministra Gustáva Slamečky či židovství premiéra Fischera. Uvedl také, že církev v minulosti vymývala lidem mozky.

Výroky šéfa ODS způsobily na politické scéně rozruch. Odsoudil je i premiér Jan Fischer. Podle svých slov omezí kontakt s Topolánkem na nezbytné pracovní minimum. Ministr dopravy Gustav Slamečka naopak neví, za co by se mu měl šéf ODS omlouvat. Topolánek se už za svá slova omluvil. V omluvě argumentoval tím, že jeho slova byla vytržena z kontextu.

Zítra se případem bude zabývat grémium ODS

„Možná to bylo vytržené z kontextu, ale nedovedu si představit, že by předseda liberálně-konzervativní pravicové politické strany říkal tyto věty, ať už neformálně nebo formálně. My jsme politiky 24 hodin a věty, které on pronášel, se s mým vnitřním cítěním neztotožňují.Stejné názory slyším od lidí, kteří mi telefonují,“ řekl předseda Senátu Sobotka na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Senátu Bohuslav Sobotka v odpoledních Ozvěnách dne

Vyhrocenou situaci v ODS způsobenou děním kolem výroků předsedy strany Mirka Topolánka by mělo už zítra ráno řešit nejužší vedení strany. „Jak bude reagovat ostatní vedení ODS, to nevím. Očekávám, že se kolegové ozvou, že buď se na mne budou buď zlobit, nebo mě podpoří," řekl Sobotka.

Podle politologa Josefa Mlejnka mladšího z Fakulty sociálních věd UK v ODS už dlouho probíhá mocenský boj a Topolánek si touto aférou nepomohl. Rozhodující bude, co ze do zítřejšího grémia odehraje v zákulisí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Josef Mlejnek mladší v odpoledních Ozvěnách dne

„Zda se tam vytvoří nějaká početná koalice nepřátel Mirka Topolánka a využije tu aféru k tomu, aby ho odstranila,“ řekl Mlejnek. Většina hlavních představitelů ODS podle něj vyčkává a rozhodující stanovisko zatím nevyjádřila.

Sobotkovu výzvu podpořil i Vondra

Výzvu Přemysla Sobotky podpořil i senátor za ODS Alexandr Vondra. „Je nepřípustné, aby šéf konzervativní strany hájil takové názory na církev a podobně. Toto je mimo jakékoli limity,“ řekl Vondra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přemysla Sobotku podpořil i senátor Alexandr Vondra

Senátor předpokládá, že Topolánek na výzvu v úterý zareaguje. „Ať už zareaguje tak či onak, svět se v žádném případě nezbortí,“ dodal Vondra.

Podle politologa z Univerzity Palackého v Olomouci Pavla Šaradína je Sobotkova výzva promyšleným krokem, který má ODS zachránit do budoucna. „Tady už ta pověstná poslední kapka přetekla a stalo se něco, co může poškodit politickou kulturu jako takovou,“ uvedl politolog.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Pavel Šaradín v pořadu Stalo se dnes

ODS podle něj nezbývá nic jiného, než aby Mirka Topolánka přinutila k odchodu. „Jedině tak si zachová vlastní tvář. S takovýmto člověkem v čele nelze provádět protikorupční opatření, nelze slibovat normální slušnou politiku. ODS může zachránit pouze to, pokud se takovéhoto člověka zbaví,“ myslí si Šaradín.

Předseda ODS Mirek Topolánek pokládá situaci vyvolanou svými výroky za uměle vytvořenou, podrobněji se chce vyjádřit po ranním jednání stranického vedení.

ČSSD vyzývá Topolánka k odchodu

K odchodu z veřejného života vyzval Topolánka kromě Sobotky také předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ten řekl, že se šéf ODS vyžívá ve smutných obdobích naší historie.

„Já myslím, že je potřeba tady připomenout výroky Mirka Topolánka v řadě let. Takovou jejich myšlenkovou kontinuitu – ‘Es kommt der Tag‘, ‘Osvětimská lež‘, ‘Noc dlouhých nožů‘. On je zjevně fascinován nejtemnějšími obdobími evropské historie,“ uvedl Paroubek.

Podle předsedy strany zelených Ondřeje Lišky si Topolánek měl výroky o homosexuálech nebo církvích odpustit. „Já jsem poslední dva dny nebyl v České republice a znám pouze z médii interpretaci slov pana předsedy Topolánka. Nedokážu posoudit, jestli byla míněna tak, jak byla v médiích interpretována. Každopádně je nikdy neměl vypouštět z pusy, protože právě splňují všechny charakteristiky toho, co může být špatně interpretováno.

Komentátor: Topolánek zasadil ODS před volbami ránu do zad

„Já si především myslím, že člověk občas udělá chybu a řekne, co ho za dvě minuty mrzí, A to se možná stalo Mirkovi Topolánkovi. Ale jsou určité věci, které se politikovi stát nesmí,“ řekl k výrokům předsedy ODS na Rádiu Česko politický komentátor ČRo Petr Nováček.

Další věcí je podle něj to, že se neformální rozhovor dostal na veřejnost indiskrecí jistého časopisu. „To je strašidelná záležitost, která je pro mě v souvislosti s představitelem strany, která o sobě tvrdí, že je pravicová konzervativní, nepředstavitelná,“ uvedl.


Podle komentátora zasadil Mirek Topolánek svými výroky předvolební kampani ODS ránu do zad. Připomněl, že Topolánek je lídrem kandidátky na jižní Moravě, která je výrazně katolickým regionem. „Jestliže v rozhovoru hovořil o církvi, jako o někom, kdo lidem vymývá mozky, tak pokud to bude někde negativně působit, tak zejména na jižní Moravě,“ řekl.

Topolánek pokládá celou situaci za uměle vytvořenou a vyjádří se k ní až po zítřejším grémiu strany. Prostřednictvím SMS zprávy vzkázal, že žádné kusé informace poskytovat nebude.

Igor Maňour, Ondřej Černý, Katarína Brezovská, Květa Moravcová, Veronika Sedláčková, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme