Volební program zelených je postavený na boji s korupcí a investicích do vzdělání

Snížení korupce a investice do vzdělání, vědy a výzkumu. To je základ ekonomického programu, se kterým půjde do voleb Strana zelených. Zelení například navrhují odpolitizovat a na druhou stranu posílit Nejvyšší kontrolní úřad a zvýšit kompetence Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staronový předseda Strany zelených Ondřej Liška

Staronový předseda Strany zelených Ondřej Liška | Foto: Tomáš Adamec

„Chceme, aby tyto orgány mohly vystupovat autonomně, nezávisle, sebevědomě, aby jim Nejvyšší kontrolní úřad mohl bez konzultace s ministry předepisovat sankce a aby byly tyto sankce vymahatelné. Stejně tak si myslíme, že je potřeba zpřísnit zákony, jako je zákon o zadávání veřejných zakázek. Stejně tak je potřeba začít uplatňovat opatření, která jsou běžná v zahraničí, jako je ochrana těch, kteří oznámí korupční praktiky, a celá řada dalších,“ řekl předseda strany Ondřej Liška.

Boj proti korupci nechybí ve volebním programu většiny stran a hnutí. Například ODS razí zásadu tří P- prevence, průhlednost a postih. ČSSD sází na protikorupční balíček ministra vnitra Martina Peciny, lidovci chtějí do boje proti korupci mimo jiné nasadit protikorupční agenty.

Nezaměstnanost by měla snížit chytrá pracovní místa

Cílem Strany zelených je také vytvoření sedmdesáti tisíc nových pracovních míst. K novým místům by měla pomoci metoda takzvaných chytrých pracovních míst. „To jsou pracovní místa, která vznikají v perspektivních oborech,“ vysvětlil Liška.

„Protikrizovým opatřením, které se osvědčilo u nás i v zahraničí, je například investice do zateplování. To je opatření, které šetří peníze domácností, konkrétních lidí, přináší ekonomickou, dlouhodobou úsporu celé společnosti a zároveň vytváří nová pracovní místa v oblasti výzkumu rozvoje nových technologií. To je trojí benefit, který celá společnost i jednotlivci dostávají z takových opatřeních. Proto chytrá pracovní místa, proto chytřejší ekonomika,“ dodává předseda strany.

Na tvorbu nových pracovních míst myslí ve svých programech i ostatní strany. Pro 170 tisíc lidí by chtěli najít práci občanští demokraté a to například státní podporou kratších pracovních úvazků, práce z domu nebo zaměstnávání absolventů a starších lidí. Tuto cestu podporují i lidovci. ČSSD sází například na daňové zvýhodnění podniků, které realizují sociální program pro zaměstnance, podporuje i zkrácení pracovních úvazků.

Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme