Zelení zvažují odchod z vlády. Fischer podle Lišky porušil slovo

Předsednictvo ale i poslanci zelených se večer sešli, aby vyhodnotili situaci po jmenování ministra zemědělství Jakuba Šebesty do čela resortu životního prostředí. Ministerstvo minulý týden opustil Jan Dusík, zelení proto na konci týdne jednali s premiérem Janem Fischerem, jak bude resort fungovat dál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Liška

Ondřej Liška | Foto: Tomáš Adamec

O víkendu ale Fischer bez vědomí zelených rozhodl o Šebestovi. Jasné slovo, jak se zelení k situaci postaví, chce strana oznámit dopoledne. Šéf strany Ondřej Liška zatím proto nechtěl předbíhat, jestli je ve hře i možné stažení posledního zeleného ministra z vlády Michaela Kocába.

„Samozřejmě, že to je vážný problém. Na druhou stranu to řešíme zcela věcně. Víme, že zbývá osm týdnů do voleb, z této perspektivy se na to díváme. Už jsem řekl, že zvažujeme všechny možnosti, protože situace je skutečně vážná. Pan premiér porušil slovo. A to je vždycky vážná věc k řešení,“ řekl Liška.

Fischerovo rozhodnutí se nelíbí ani ODS. Ta chce, aby premiér kvůli obsazení funkce ministra životního prostředí svolal schůzku předsedů stran, které se podílely na vytvoření úřednické vlády. Šéf zelených Ondřej Liška ale zatím odmítl říct, jestli chtějí zelení své kroky s ODS koordinovat. O schůzku přímo Jana Fischera pak žádat nechce.

S výsledky jednání hodlá vedení zelených seznámit veřejnost v úterý ráno. Předpokládá totiž, že se jednání protáhne do noci.

Veronika Malá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme