Špičky ODS od rána rozhodují o budoucnosti Mirka Topolánka

O doporučení, aby šéf ODS Mirek Topolánek rezignoval kvůli svým kontroverzním výrokům o církvích, homosexuálech nebo Židech, jedná od rána nejužší vedení strany. Topolánka k odstoupení vyzval předseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka, posléze se k němu přidal senátor Alexandr Vondra a místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úvodní vystoupení předsedy ODS Mirka Topolánka

Úvodní vystoupení předsedy ODS Mirka Topolánka | Foto: Tomáš Adamec

Od sedmi hodin jedná v pražském sídle občanských demokratů nejužší vedení strany o tom, zda bude do květnových voleb pokračovat se současným předsedou Mirkem Topolánkem. Jednání mělo podle původních informací skončit už v devět ráno, ale stále se protahuje.

Jedenáctičlenné grémium předsedu ODS ale odvolat nemůže. Nejhlasitější kritika zaznívá od předsedy Senátu Přemysla Sobotky, který ho k odchodu z kandidátky i čela ODS vyzval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Grémium ODS jedná o osudu Mirka Topolánka. Hosty Ozvěn dne byli komentátor ČRo Petr Nováček a sociolog Tomáš Trampota z Fakulty sociálních věd UK.

„Viděl jsem část záběrů, kde Mirek (Topolánek – pozn.redakce) reagoval pro mě velmi, velmi nešťastně. Myslím si, že my všichni, kteří jsme v politice, jsme politiky dvacet čtyři hodin denně. V žádném okamžiku si nemůžeme dovolit takovéto extempore, které bylo provedeno,“ podotkl Sobotka. Situace je vážná také podle místopředsedy ODS Petra Nečase.

Sobotkovu výzvu podpořil i senátor za ODS Alexandr Vondra. Podle něj by se měl Topolánek rozhodnout co nejdříve. „Měl možnost se s ní seznámit a je na něm, aby na výzvu zareagoval. Předpokládám, že na ni zareaguje. Má možnosti A nebo možnosti B. Ať už zareaguje tak či onak, tak svět se v žádném případě nezbortí,“ řekl Vondra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odchod Mirka Topolánka z volební kandidátky i vedení ODS projednává stranické grémium. Hosty Rádia Česko byli místopředsedkyné sněmovny za ODS Miroslava Němcová a komentátor Týdne Miroslav Korecký.


Kdo by případně mohl Mirka Topolánka v čele strany nahradit není jasné. Sobotka se ale v žádném případě nebojí, že by tak radikální změna mohla ODS krátce před volbami poškodit.

„Mirek Topolánek odvedl za v podstatě osm let ve funkci velmi dobrou práci. Tu jsem nikdy nezpochybňoval a zpochybňovat nebudu. Ale v daném okamžiku toto byla poslední kapka. Číše přetekla a z mého pohledu, i když je to těsně před volbami, tak je to možná signál, že ODS má v sobě nějakou reflexi,“ uvedl Sobotka.

K odstoupení z funkce vyzvala Topolánka také místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za ODS Miroslava Němcová. Podle jejích představ by bylo lepší, kdyby to udělal sám.

„Protože to bychom byli schopni poměrně rychle a racionálně se vzpamatovat a vést předvolební kampaň tak, aby byla cílená, účinná a efektivní. Ale pokud se rozhoří boj o to jak dál, a neskončí to dneškem nebo zítřkem, tak ohrožení je obrovské. A ta odpovědnost, kterou na sebe bereme tím, že bychom vygumovali pravici z politické mapy a přenechali celý prostor socialistům a komunistům, to si ani neumím představit,“ řekla Němcová Rádiu Česko.

Podle Miroslavy Němcové by v případě, že by Topolánek skončil, ODS mohla pokračovat v kampani programově se současným vedením. „Bylo by to spíš týmové vedení. Uvidíme, jestli grémium nenavrhne jiné řešení. Ale já bych se tohoto nebála,“ dodala.

Bém odchod Topolánka nepožaduje

Jihomoravská ODS, kde Topolánek kandiduje, naopak odchod předsedy strany z čela kandidátky ani strany nežádá.

Podobného názoru jsou i první místopředseda strany David Vodrážka a pražský primátor Pavel Bém. Topolánkovy výroky sice považují za nešťastné, nepovažují ale za rozumné, aby právě teď rezignoval.

„Výroky Mirka Topolánka jsou absolutně nešťastné. Samozřejmě poškozují především a hlavně Mirka Topolánka samotného. Já jsem dalek tomu, abych dva měsíce před volbami vyzýval kohokoli k čemukoli. Odstoupení předsedy politické strany dva měsíce před volbami nemůže přinést nic mimořádného pozitivního,“ prohlásil Pavel Bém.

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek řekl, že se šéf ODS vyžívá ve smutných obdobích naší historie. „Myslím, že je potřeba tady připomenout výroky Mirka Topolánka v řadě let. Takovou jejich myšlenkovou kontinuitu – ‘Es kommt der Tag‘, ‘Osvětimská lež‘, ‘Noc dlouhých nožů‘. On je zjevně fascinován nejtemnějšími obdobími evropské historie,“ uvedl Paroubek.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Květa Moravcová, Alice Kottová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme