Kocáb s odchodem z vlády váhá, bojí se vládní krize

Ministr pro lidská práva a menšiny čeká se svým rozhodnutím rezignovat na závěry jednání grémia ODS. Michael Kocáb odmítl podat demisi dříve, než bude jasné, zda by to mohlo způsobit vládní krizi nebo ne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čestný host Michael Kocáb

Čestný host Michael Kocáb | Foto: Tomáš Adamec

K rezignaci vyzvala Kocába Strana zelených, která ho do kabinetu nominovala. Zelení už nechtějí podporovat úřednickou vládu Jana Fischera. Důvodem je podle předsedy strany Ondřeje Lišky postoj kabinetu k ochraně životního prostředí. Zeleným vadí také převaha ministrů nominovaných do kabinetu sociálními demokraty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Strany zelených Ondřej Liška jednání Kocába částečně rozumí, trvá ale na svém

Premiér Jan Fischer vzal rozhodnutí zelených na vědomí a lituje ho. Podle něj ale k odchodu z vlády nemají žádný racionální důvod. Postoj ministra Kocába ocenil.

„Jeho reakci považuji za velmi zralou, za velmi lidsky i politicky konzistentní. Michael Kocáb s touto vládou vždy velmi dobře souzněl a velmi dobře se staral o administraci a rozvoj svých agend,“ uvedl premiér.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška jednání Kocába a částečně chápe. „Rozumím tomu, že v této situaci, která se zdá být dramatická, k tomu chce přistoupit velmi uvážlivě. Ví, že do voleb zbývá osm týdnů a nechce udělat něco, co by mělo nepředpokládané následky,“ uvedl Liška.

„My jsme ale jasně řekli, že kabinet Jana Fischera naši podporu nemá a my nebudeme podporovat vládu, v níž se nedrží slovo a v níž má oproti původním dohodám jasnou převahu sociální demokracie,“ dodal předseda Strany zelených.

Pokud zůstane, ztratí podporu zelených

Pokud by Kocáb zůstal ministrem, ztratil by podle něj podporu zelených. Podle ústavy je ale rozhodnutí o rezignaci na úvaze příslušných ministrů. „Pan Kocáb není členem naší strany, my jsme ho do vlády nominovali jako nestranického odborníka a teď je to na něm, jak se rozhodne,“ řekl Liška.

Podle politologa z Masarykovy univerzity v Brně Víta Hlouška je dva měsíce před volbami celkem jedno, jestli Kocáb odejde nebo ne. Jde podle něj o jednoznačnou snahu mobilizovat před volbami voliče zelených.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog z Masarykovy univerzity v Brně Vít Hloušek na Rádiu Česko

„Na tom, že zůstávají ve vládě zastoupeni jediným ministrem, kolem kterého jsou navíc určité personální aféry, nic nezískají. Pokud naopak dokážou zdůraznit, že jsou zásadoví, že nesouhlasí s politikou, která je pro ně klíčová, tak to je pro ně velmi racionální krok,“ řekl Hloušek.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme