Senátor Kubera předvídá bouřlivé jednání Výkonné rady ODS

O osudu Mirka Topolánka nakonec asi nerozhodnou špičky ODS, ale voliči. Dvanáct hodin včera předsedu grilovalo nejužší vedení strany, ale on prokázal až teflonovou odolnost a rozhodl se neodstoupit, jak mu doporučovali mnozí vlivní členové partaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera | Foto: Alžběta Švarcová

O jednání grémia za zavřenými dveřmi máme jen kusé informace, ale předseda prý vysvětloval svoje urážky na adresu Židů, křesťanů, homosexuálů či voličů sociální demokracie, a pak podle svých slov slíbil, že už si bude dávat pozor na ústa.

Mirek Topolánek doufá, že jeho spolustraníci jeho setrvání v čele pochopí a strana se opět sjednotí. K odchodu Topolánka vyzval hlavně předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Téma by měla řešit i čtvrteční Výkonná rada ODS. Místopředseda ODS Ivan Langer řekl České televizi, že podle jeho názoru setrvání Topolánka v čele občanských demokratů stranu do voleb posílí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Kubera ve Světě o osmé Rádia Česko zhodnotil diskuse o výrocích předsedyi ODS

Předseda ústavně-právního výboru Senátu Jaroslav Kubera ve Světě o osmé Rádia Česko řekl, že s některými výroky Topolánka má dlouhodobý problém. „Při analýze autentických výroků se ukáže, že ve skutečnosti nejsou takové, jak mu je podsouváno.“

„I když Topolánka někdo vyzýval k odstoupení, tak jsem chtěl vědět plán B, plán C. A právě proto, že grémium žádný plán B, C, nemělo, odvolat ho nemohlo - bude zítra velmi vzrušená výkonná rada,“ předpověděl Kubera.

Pokud by Topolánek sám odstoupil, jsou podle Kubery lidé, kteří by ho mohli nahradit, avšak vyslovil se proti jakémusi řídícímu triumvirátu. „Pokud by ODS chtěla udělat radikální změnu, musela by sáhnout mimo tento okruh.“

Kubera nevidí problém v samotných výrocích Topolánka, ale v příliš velikém rozkročení strany. „A snaží se oslovit větší množství voličů, než je schopná.“

Podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka se ODS snaží celou věc zlehčit, aby vytvořila dojem, že jde o bublinu, za níž mohou média, která vše zkreslila.

Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme