Situaci v ODS bude projednávat výkonná rada strany

Vysvětlení Mirka Topolánka, proč se rozhodl zůstat v čele ODS, ale i možnost jasně mu říct svůj názor - to si slibují od dnešního jednání Výkonné rady ODS někteří občanští demokraté. Širší vedení strany se sejde dva dny poté, co vnitrostranickou situaci na 12hodinovém jednání řešilo grémium ODS. Mirek Topolánek po něm oznámil, že se rozhodl na své funkce nerezignovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ODS - hovoří předseda Mirek Topolánek.

Tisková konference ODS - hovoří předseda Mirek Topolánek. | Foto: Tomáš Adamec

Situace mezi občanskými demokraty se vyhrotila po kontroverzních výrocích předsedy na adresu homosexuálů nebo Židů. Někteří spolustraníci dokonce vyzvali Topolánka k odchodu. Ten se nicméně rozhodl zůstat a jednání výkonné rady se podle svých slov neobává.

„Já pokládám tu aféru za velmi umělou, a pokud výkonná rada bude rozhodovat racionálně a nebude si chtít vyřizovat se mnou nějaké staré účty a nechat rozbolet nějaké staré, už téměř zahojené rány, tak se neobávám o výsledek toho jednání. Nicméně toto je jednání, které je standardní a tomu jsem případně ochoten se plně podrobit,“ prohlásil Topolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mirek Topolánek o jednání Výkonné rady ODS

Podle místopředsedy ODS Ivana Langera bude právě na jednání širšího vedení prostor si vše vysvětlit.

„Jestli v něco věřím v případě Občanské demokratické strany, tak je to možnost říci otevřeně svůj názor, třebaže je odlišný. A proto jsme vědomě svolali výkonnou radu, aby její členové vyslechli z úst Mirka Topolánka, proč se rozhodl, tak jak se rozhodl.“

„Ale aby i on si vyslechl názory, které třeba se mu nebudou úplně líbit. Ale věřím, že povedou k tomu, že se ještě více společně zamyslíme, jak dělat v kampani co možná nejmenší množství chyb,“ uvedl Langer.

Senátor Alexandr Vondra je k možnostem výkonné rady trochu skeptický.

„Mirek Topolánek se odvolal na stanovy a já si myslím, že v těch stanovách jsou kompetence výkonné rady zhruba stejně velké jako kompetence grémia. Čili pokud on učinil rozhodnutí a bude na něm trvat, tak já si nejsem jistý, jestli výkonná rada může něco změnit. Ale to je na výkonné radě,“zdůraznil Vondra.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka věří, že se členové výkonné rady k tématu znovu vrátí. To, že by ale Topolánek rezignoval, je podle něj nepravděpodobné.

„Výkonná rada se tím stoprocentně bude zabývat a očekávám diskusi. A výsledek ve volbách? Mirek Topolánek jasně deklaroval, že chce vyhrát volby. Jakýkoliv jiný výsledek je jeho prohra,“ prohlásil Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v ODS rozebrali na Rádiu Česko ve Světě o desáté poslanec Waltr bartoš a politolog Lukáš Jelínek

Neomezenou diskusi, ale bez zásadních nových závěrů, předpokládá na dnešním jednání výkonné rady předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Petr Tluchoř.

„Jsem přesvědčen, a jsem tomu rád, že Občanská demokratická strana je stranou, která ctí pravidla, drží nějaké parametry a jasně stanovené postupy. Občanská demokratická strana má svého předsedu legitimně zvoleného kongresem a myslím, že už nikdo by neměl mít tendence si s tím volebním výsledkem hrát,“ řekl Tluchoř Rádiu Česko.

Jde o lídra

Pokud vyústí dnešní schůzka v zásadní změnu, pak se komentátoři domnívají, že že by Topolánek sice zůstal v čele ODS, ale skončil ve funkci lídra Jihomoravské kandidátky. Waltr Bartoš, poslanec za tento region a člena výkonné rady ve Světě o desáté řekl, že za důležité považuje především o diskusi volebního lídra.

„Jižní Morava je specifickým regionem s velkým množstvím věřícím,“ připomněl Bartoš s tím, že výroky, které zazněly, byť vytržené z kontextu, jsou problém.

Politolog z Masarykovy dělnické akademie blízké sociální demokracii Lukáš Jelínek označil reakci na Topolánkovy výroky za přehnanou. „Protože zdaleka nedosahovaly skandality jeho výroků v minulosti.“


„Ovšem byly proneseny necelé tři měsíce před volbami, navíc v době, kdy ODS má očividně více problémů, a to muselo znervóznit i dosud loajální straníky,“ domnívá se Jelínek.

Milan Kopp, Marika Táborská, Veronika Malá, Milada Richterová, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme