Nečas a Paroubek se na složení vlády stále neshodli

Složení vlády Jana Fischera, ve kterém by měla dovést zemi k volbám, nebude známé dřív než po Velikonocích. Zástupci ODS a ČSSD se stále nedohodli, co s kabinetem udělat po odchodu Zelených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas - nový lídr ODS.

Petr Nečas - nový lídr ODS. | Foto: Tomáš Adamec

Premiér Jan Fischer po jednání uvedl, že lídři dvou největších stran shodu nenašli zejména v resortu životního prostředí.

„Dovedeme si asi představit, že je možné, aby si předseda vlády vzal do působnosti resort, který zbyl po panu ministrovi Kocábovi, ale neshodli jsme se na způsobu obsazení ministerstva životního prostředí,“ uvedl premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČSSD Jiří Paroubek, volební lídr ODS Petr Nečas a politolog Jan Kubáček ve Světě o osmé.

Hraje se nejen o obsazení dvou uvolněných křesel, ale také o celkový poměr sil. ODS požaduje, aby se dodržovaly původní dohody, což v jejím pojetí znamená, že by ministerstvo pro lidská práva vedl premiér Fischer a resort životního prostředí by zastával člověk nominovaný ODS.

„Požadujeme, aby ministerstvo životního prostředí vedl plnohodnotný ministr, protože nikdo neví, jak dlouho ještě bude tato vláda působit – zda tři, šest nebo devět měsíců. Nepřijde nám správné, aby byl tak zásadní resort řízen na vedlejší pracovní poměr ministrem z jiné strany,“ řekl na rádiu Česko volební lídr a místopředseda ODS Petr Nečas.

Podle něj navíc není správné, aby nejsilnější politická strana ve sněmovně měla ve vládě o dva lidi méně než má sociální demokracie. Další variantou by pro ODS bylo to, že by dvě ministerstva řídil nominant za ODS. „Pak existuje ještě třetí řešení a to, že by toto ministerstvo řídil neutrál, pan předseda vlády,“ přiblížil Nečas.

'Nechceme další korýtka'

Sociální demokracie má ale za to, že žádné rošády ve vládě krom těch, které navrhl premiér Fischer, nejsou nutné. Poměr sil je podle předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka ve vládě vyrovnaný.

„Ono je to trochu jinak a myslím, že poměr osm osm odpovídá. Nám jde o to, aby tady nevznikala další korýtka. Příští týden nabídnu panu Fischerovi takové řešení, abychom byli všichni spokojeni. Myslím, že to bude konstruktivní řešení, které vyjde vstříc jak ODS, panu premiérovi, tak sociální demokracii,“ řekl Paroubek.

Podle něj se dohodu o vládě jednoznačně podaří najít už příští týden. „Budete to taková nabídka, která nejde odmítnout,“ dodal Paroubek.


Politolog Jan Kubáček se domnívá, že velmi brzy bude zvolena neutrální varianta. „Protože jakákoli dlouhodobější hádanice by komplikovala pozici Petra Nečase, ale ostatně i Jiřího Paroubka,“ řekl Kubáček.

Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme