Farmářské trhy v Česku lákají stále více lidí

Pokud ještě nemáte na Velikonoce nakoupené vejce, jeďte do pražských Klánovic. Dnes se tam koná farmářský trh, kde byste měli sehnat výpěstky českých zemědělců. Farmářské trhy jsou v Česku novinkou, ale zájem o ně začíná být velký. Lidé si pochvalují hlavně to, že produkty jsou čerstvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelenina

Zelenina | Foto: Comstock Images

Agrární analytik Petr Havel považuje farmářské trhy za dobrou iniciativu. Sice tvrdí, že ceny produktů ani odbyt to nijak zvlášť plošně nezvýší, farmářské trhy ale přesto mohou zemědělcům pomoci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agrární analytik Petr Havel ve Světě o osmé.

Zelenina, ovoce, kozí sýr, víno, sazenice, květiny, to všechno se dá na takové akci sehnat. „Hlavní pozitivum trhů je v těsnějším spojení spotřebitele a zemědělce. Farmářské trhy jsou jedním z prvků rozvíjejících se aktivit tohoto druhu. Dalším prvkem jsou určitě různé bio-bedýnky na dodávku zeleniny nebo iniciativa Najdi si svého farmáře,“ řekl Havel.

Výrobky přímo od zemědělců jsou podle něj skutečně poctivé a tradiční. „Jsou tam suroviny, které by tam měly být a ještě je podstatné, že spotřebitel ví, kdo mu výrobek prodává. To je něco, o lidé stále více chtějí,“ poznamenal agrární analytik.

Farmářský trh, který lidé vzali doslova útokem, se konal před čtrnácti dny na Praze 6 na Vítězném náměstí. Zodpovědný za jeho organizaci je například filmový a televizní producent Karel Czaban, který ale tvrdí, že nejtěžší bylo získat ke spolupráci právě zemědělce. Údajně se báli, že na tom prodělají.

„Tento fenomén tady v minulosti nebyl, takže ochota zemědělců nebyla taková. Je to přeci jen složitější. Musíte výrobek někam dovést, musíte k tomu započítat náklady, riskujete, že ho tam neprodáte. Flexibilita farmářů se ale samozřejmě mění. Není to plošné řešení pro všechny zemědělce, ale pro některé z nich určitě,“ vysvětlil Havel.

Lenka Buriánková, Karolína Koubová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme