V čele ministerstva životního prostředí má být Rut Bízková

Dosavadní náměstkyně Rut Bízková by se měla stát novou ministryní životního prostředí. Potvrdil to dnes volební lídr ODS Petr Nečas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rut Bízková.

Rut Bízková. | Zdroj: ČTK

„Je to kvalitní kompetentní odbornice, člověk, který toto ministerstvo zná a od první chvíle může podat výkon plnohodnotného ministra životního prostředí,“ řekl Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nominaci Bízkové potvrdil volební lídr ODS Petr Nečas

Nominaci Bízkové na post ministryně životního prostředí už premiér poslal prezidentu Václavu Klausovi. Hrad ale kvůli summitu USA-Rusko rozhodne asi až v pátek.

Bízková už včera vystoupila z ODS. Tím splnila podmínku premiéra Fischera, že nominovaný kandidát musí být nestraník.

ČSSD s obsazením křesla ministra životního prostředí nominantkou ODS nesouhlasí. Podle místopředsedy sociálních demokratů Milana Urbana je to pár týdnů před volbami nesmysl. Žádné odvetné kroky ale strana nechystá.

Ekologičtí aktivisté Bízkovou kritizují

Bízková působí na ministerstvu životního prostředí už téměř čtyři roky. Je absolventkou vysoké školy chemicko-technologické v Praze a několik let pracovala v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži. Před několika lety získala nominaci na ekologickou anticenu Ropák za podporu navýšení emisních limitů v Česku a za podporu vývozu elektrické energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rut Bízková odmítá, že by měla vazby na společnost ČEZ

Nominaci Bízkové kritizují ekologičtí aktivisté. Obávají se, že její rozhodování například při posouzení modernizace Prunéřova nebude nestranné. Bízková totiž v devadesátých letech pracovala jako mluvčí hnědouhelných elektráren ČEZ. Sama Bízková odmítla, že by to v jejím případném rozhodování o Prunéřovu mělo hrát nějakou roli.

„Ministerstvo rozhodovalo nezávisle a je úplně jedno, kde který zaměstnanec ministerstva v minulosti pracoval. Já jsem navíc pracovala v ČEZu v době, kdy tam bylo úplně jiné vedení. Z toho současného znám pár lidí a všechny jako člověk z vnějšku,“ řekla Bízková.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Zbyněk Zykmund, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme