Povinné ručení se vyplatí. Jinak musíte platit garančnímu fondu

Už rok platí v Česku praxe, která nutí majitele automobilů, aby si svůj vůz pojistili. Za každý den, po který jim chybí povinné ručení, musejí platit příspěvky do garančního fondu - České kanceláře pojistitelů. A tyto částky jsou vyšší než běžné pojistné. Platby do garančního fondu přitom pojištění nenahrazují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní nehoda

dopravní nehoda | Foto: HZS ČR

„Dá se říci, že tento systém funguje. Počet registrovaných vozidel v loňském roce vzrostl sice jen o procento, počet pojištěných vozidel však vykázal růst o čtyři procenta,“ popisoval výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.

„Je to vůbec poprvé za deset let existence zákona o povinném ručení, co počet pojištěných vozidel rostl rychleji než počet vozů registrovaných. Z logiky věci tak plyne pokles nepojištěných vozidel, který je úctyhodných 24 procent. Dále významně stoupl počet trvale vyřazených vozů,“ dodal Hradec.

Přehrát

00:00 / 00:00

pojisteni.mp3

Mít svůj vůz pojištěný se rozhodně vyplatí. Otázkou však zůstává, jak se vlastně dá zjistit, kdo nepojištěné auto vlastní a jak probíhá výpočet částky, kterou by měl majitel vozu zaplatit do garančního fondu České kanceláře pojistitelů.

„Dostáváme data o povinném ručení, o změně, vzniku a zániku každé pojistné smlouvy od všech pojišťoven. Tato data pak předáme na centrální registr vozidel, kde dojde k porovnání s registračními údaji. Nakonec dostaneme výsledky, ze kterých se dozvíme o těch podstatných diferencích. Částky do garančního fondu jsou určeny zákonem a například u osobního vozu do 1850 kubických centimetrů je to 50 korun za den bez povinného ručení.“

Příspěvek do garančního fondu nenahrazuje pojištění

„My poté z těch dat od pojišťoven a centrálního registru vozidel zjistíme dobu, po kterou bylo vozidlo registrováno bez pojištění. Vvezmeme tento výsledek, vynásobíme to příslušnou sazbou, připočteme náklady toho uplatnění a máme celkovou částku. Člověk má potom 30 dní na to, aby zaplatil, nebo prokázal, že jsme se zmýlili v našich výpočtech. Nejhorší možný scénář je, že celá záležitost může skončit u soudu. To se však zatím ještě nestalo,“ doplnil Jakub Hradec.

A pokud způsobí nehodu někdo, kdo nemá pojištěné auto, ale zaplatil příspěvek do garančního fondu České kanceláře pojistitelů, znamená to, že způsobenou škodu už platit nemusí?

„Příspěvek do garančního fondu v žádném případě nenahrazuje pojištění. Když tedy někdo způsobí nepojištěným vozidlem škodu třeba za milion korun, tak tyto peníze nám ještě do garančního fondu musí vrátit,“ uzavřel výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.

Veronika Sedláčková, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme