Předseda sněmovny Miloslav Vlček odchází z politiky

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček z ČSSD rezignoval na funkci šéfa dolní komory parlamentu. Nebude ani poslancem. Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek potvrdil, že Vlček nebude kandidovat ani v květnových sněmovních volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloslav Vlček

Miloslav Vlček | Zdroj: ČTK

„My jsme svolali mimořádnou schůzi politického grémia sociální demokracie a pan Vlček nás seznámil s tím, že se rozhodl rezignovat na funkci předsedy poslanecké sněmovny a poslance a nekandidovat v květnových volbách. Já to považuji za mimořádně odpovědný a odvážný krok,“ řekl Paroubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Podle Paroubka se Vlček rozhodl odejít z politiky sám především kvůli nevybíravé kampani, které je údajně vystavený. Musel totiž vysvětlovat, jestli se nepodílel na údajně zneužité státní dotaci, kterou dostal jeho bývalý poradce a taky proč zřejmě překročil zákon o praní špinavých peněz, když vrátil svému asistentovi v hotovosti víc než milion korun.

Finanční úřad to musí zpětně vyšetřit a Vlček může dostat pokutu až půl milionu korun.

Jiří Paroubek zároveň vyzval k odchodu z politiky zástupce dalších stran, například místopředsedu ODS Ivana Langera a další členy vedení této strany, šéfa Věcí Veřejných Radka Johna a prvního místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska.

K rezignaci na post předsedy sněmovny vyzývali Vlčka už dříve občanští demokraté. Jejich volební lídr Petr Nečas proto rozhodnutí přivítal. „Chování pana Vlčka se neslučovalo s postavením třetího nejvýše postaveného ústavního činitele,“ řekl Nečas.

Sněmovnu povede Němcová

Vlčka by měla zastoupit první místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS. „Z jednacího řádu vyplývá, že pokud nemůže vykonávat předseda svou funkci, zastupuje ho první místopředseda,“ řekla Němcová a potvrdila, že je připravena se nové role chopit.

Připomněla, že během uplynulých čtyř let zastupovala Vlčka v řadě situací. Domnívá se, že je zbytečné, aby sněmovna ještě do voleb volila nového předsedu.

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček si myslí, že Lidový dům zmatečné výpovědi Vlčka vyvedly z konceptu. „Aby se proto vyvarovala nepříjemností v horké fázi volební kampaně, tak zapůsobila na Miloslava Vlčka tak, že odstoupil z čela sněmovny a vzdal se místa na volební kandidátce v Olomouckém kraji,“ soudí Nováček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček ve večerních Ozvěnách dne

Celá akce mohla být podle něj načasovaná právě na dnešní start předvolební kampaně, který ČSSD ohlásila v Ostravě. „Ty věci jsou staršího data a je nepochybné, že si je někdo chystal na předvolební dobu. Tak se to už u nás v politice dělá a nejen u nás,“ uvedl Nováček.

„Na druhou stranu výzvy vrcholným představitelům dalších stran k odstoupení jsou součástí vrcholné předvolební kreace,“ dodal komentátor Radiožurnálu.

Igor Maňour, Šárka Slezáková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme