Grafologická komora navrhuje vlastní model písma do škol

Nový model písma si v příštím školním roce vyzkouší 40 základních škol. Písmo, takzvaný Comenius Skript ­, které připomíná tiskací písmena, navrhla Radana Lencová. Chce, aby bylo psaní pro děti hrou a inspirací. Podle ní kromě toho zjednoduší psaní například levákům a dětem s dyslexií a dysgrafií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Typ písma Comenia Script

Typ písma Comenia Script | Foto: Radana Lencová

Česká grafologická komora podporuje návrh do té míry, aby se diskutovalo o tom, zda písmo měnit nebo ne. S návrhem autorky nového písma má problém. A navrhuje své vlastní.

„Já rozhodně nebudu zastáncem tohoto projektu. Ve spolupráci s Českou grafologickou komorou navrhujeme nový písmový vzor, který by měl navazovat na to nejlepší z české tradice, ale také na kulturní okruh, ve kterém žijeme,“ řekl Radiožurnálu předseda České grafologické komory Jan Jeřábek a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrzích na nové typy písma byla reportáž Káry Bílé v Odpoledním Radiožurnálu.

„Stará písmena jsou skutečně velmi komplikovaná, nicméně malá písmena by zůstala psací a bylo by možné oba druhy propojovat. Rovněž by nastal vyváženější poměr mezi jednotlivými zónami.“ Podle Jeřábka by se mělo zjednodušit hlavně psaní velkých psacích písmen.

Radana Lencová si ale stojí za svým a navrhuje počkat na kritiku až po úvodní pilotáži na školách. Ta odstartuje hned v září. Kvůli novému písmu vytvořila už i nové druhy písanek. „Písanky budou jak pro analyticko-syntetickou metodu, tak i pro genetickou metodu,“ uvedla.

Připomněla, že všechny školy, které se pilotáže zúčastní, tyto materiály dostanou a dostanou k dispozici i další materiály. „Takže jim nebude nich chybět k tomu, aby ten rok, respektive dva roky to písmo odučily a vyzkoušely,“ dodala. Lencová

Změn se nebojí ani Jitka Kendíková-ředitelka pražské Základní školy Jiřího Gutha Jarkovského. „Jestli se budou učit jinému písmu, nebo jestli budou mít dva takovéto systémy ve třídě, tak je to vůbec nezasáhne, protože stejně jsou tak tvořiví, že si musí poradit s mnohem závažnějšími problémy než je písmo,“ řekla Radiožurnálu.

Ministerstvo školství o návrhu Grafologické komory neví a zatím podporuje právě návrh Radany Lencové. Pokud se nové písmo osvědčí, zřejmě školám napíše doporučení k tomu, aby školy nové písmo zapojily do výuky. Komora se ale minimálně chce zapojit do připomínek během pilotáže a vyvolat diskuzi s odborníky.

Katarína Brezovská, Lukáš Vincourek, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme