Počet nemocných se zhoubnými kožními melanomy roste

V Evropě stále přibývá nemocných, kteří se léčí se zhoubnými kožními melanomy. Rakovina kůže se v současné době v některých zemích stává dokonce nejčastějším typem rakoviny u mladých žen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetření maligního melanomu

Vyšetření maligního melanomu | Foto: Melanoma

Ve Velké Británii poslední statistická data ukázala, že zatímco donedávna byl nejčastějším zhoubným nádorem postihujícím mladé ženy ve věku mezi dvaceti a třiceti lety karcinom děložního čípku, nově se na první místo dostal vysoce agresivní zhoubný melanom.

Podle Petra Arenbergera, přednosty Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, v České republice už od 70. let stále narůstá počet nových případů maligního melanomu. Týká se to, jak uvedl, stejně žen jako mužů, zhruba na stejné úrovni. „Z původních asi tří nových případů na 100 tisíc obyvatel, jak to bylo v 70. letech, je to nyní téměř už 20, takže nárůst je opravdu raketový a je potřeba s tím něco dělat, hlavně se chránit proti ultrafialovému záření,“ zdůraznil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O faktorech, které zvyšují riziko vzniku zhoubného kožního nádoru melanomu hovořil ve Světě o jedné Rádia Česko přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Na vzrůstajícím počtu onemocnění se podle Arenbergera podílí celá řada faktorů. Některé z nich se nedají ovlivnit, jako je třeba fototyp kůže. „Britové jsou na tom ještě hůře, protože jsou ještě světlejší typy, než jsme my, ale ani my neodpovídáme tomu, kdo je na sluníčko zvyklý, čili černoši nebo tmavší populace. To, co se mění, je náš vztah k opalování, vztah k využívání nejen přírodních zdrojů slunce, ve větší míře cestování do tropických krajů, ale třeba také využívání solárií a podobně,“ řekl ze zkušenosti Petr Arenberger a doplnil další důležité údaje.

„Myslím si, že velmi zajímavou studii v tomto směru udělali Švédové, kdy 15 let sledovali dvě skupiny po 50 tisících osobách, z nichž jedna skupina chodila pravidelně do solárií, druhá nechodila. Ta skupina, která chodila, měla o 75 procent víc melanomů, než skupina, která do solárií nechodila.“

Atmosféra propouští více škodlivého UV záření

Dalším neopomenutelným faktorem, který může zvyšovat riziko vzniku melanomu, je snižování tloušťky ozonové vrstvy nad Evropou, připomněl specialista z FNKV. Řekl, že to dokazuje ozonová laboratoř Českého hydrometeorologického ústavu, která je v Hradci Králové. Tamní statistiky, které jsou vedeny od roku 1962 prý ukazují, že počet Dobsonových jednotek absolutně neklesl až tak dramaticky, ale je to skoro o 10 procent.

„To jinými slovy znamená, že množství škodlivého UV záření se dostává asi o 20-30 procent více na zemský povrch ve střední Evropě, než tomu bylo před řekněme 40 lety. I to je další věc, která nás víc ohrožuje, protože atmosféra propouští větší množství UV záření přímo na nás pokud se pohybuje nechráněni venku,“ upozornil Petr Arenberger.

Malé děti do jednoho roku by rodiče podle doporučení odborníka vůbec neměli vystavovat sluníčku. „Když má někdo nepoučené rodiče, tak statistiky ukazují, že asi 50 procent UV záření dostane jedinec do 18. roku věku,“ řekl pro Rádio Česko přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Martina Mašková, Naďa Bělovská, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme