ČSSD vyzvala politické strany k odmítnutí násilí na mítincích

Sociální demokraté vyzvali prezidenta Václava Klause a další politické strany, aby veřejně odmítli násilí na volebních mítincích ČSSD. Strana tak reaguje na úterní události, kdy během mítinku v Kladně někdo hodil mezi účastníky sklenici s utopenci. Ve Slaném zase několik mladých lidí přišlo na mítink s nesouhlasnými transparenty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvolební mítink ČSSD v Příbrami

Předvolební mítink ČSSD v Příbrami | Foto: Zdeněk Hejkrlík

Místopředseda ČSSD Milan Urban tvrdí, že účastníci incidentu ve Slaném se hlásili k TOP 09. Prý na to má svědky. To ale TOP 09 ústy svého místopředsedy Miroslava Kalouska odmítá: „V žádném případě to neorganizovala TOP 09 a nebyla to akce TOP 09. Podobné akce ani nemůžeme schvalovat.“

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach tvrdí, že násilnosti na mítincích mají charakter promyšlené akce: „Modrý tým a ODS se jasně přihlásily k tomu, že nejde o spontánní reakci občanů, ale že jde o organizovaný způsob napadání legálních veřejných akcí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu médií na vyhrocenou předvolební kampaň mluvil v Ozvěnách dne mediální analytik Tomáš Trampota z FSV UK.

"To je poprvé od listopadu 89, kdy tady dochází k prvkům určité totality. Jestliže se k tomu modrý tým a ODS přihlásily, jestliže používají tyto prostředky, které si dovolí veřejně prezentovat na plakátech, že budou po někom střílet, jenom tato výhružka by měla být alarmující," dodal Škromach.

„Taková obvinění jsou jen dalším projevem vulgarity sociální demokracie,“ brání ODS volební lídr strany Petr Nečas.

Šéf sociálních demokratů se také ostře ohradil proti Nečasově výroku, že za transparenty mohla stát samotná ČSSD, která je využila jako provokaci. „Myslím, že je zřejmé, od koho ty sklenice létají. Vidíme tady bojůvky modrého týmu,“ řekl Paroubek.

Klaus: Násilí na volebních mítincích nepatří do české demokracie

Mezi rozhádané politiky dnes vstoupil prezident Václav Klaus, který násilí na volebních mítincích odmítl. Podle něj takové chovaní do české demokracie nepatří. Prezident by si přál, aby se další incidenty již neodehrávaly.

„Na druhé straně si myslím, že by si všichni účastníci těchto mítinků, a teď mluvím v množném čísle, měli uvědomit, jakým dílem k tomu sami přispěli. Když mám šanci promluvit s médii, tak bych vás moc prosil, abyste naše politiky nerozeštvávali. Tím se posilují používaná slova a tím se používají výroky a různé akce, které sem nepatří. Takže já bych si to moc přál,“ dodal Václav Klaus.

Mediální analytik Tomáš Trampota ale s tím, že by za vyhrocenou předvolební atmosféru byla zodpovědná i média, nesouhlasí: „Média někdy mohou přispívat k vyhrocování konfliktů, nicméně já bych viděl problém spíše ve společnosti samotné, protože média nikdy nemůže vytrhnout ze společenského kontextu, ve kterém jednají a který nějakým způsobem zrcadlí.

Lenka Rafaelová, Jan Piroch, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme