ČSSD chce svolat mimořádnou schůzi k protikorupčnímu balíčku

Sociální demokraté trvají na tom, aby sněmovna ještě do voleb projednala protikorupční balíček. Pokud ho poslanci nestihnou schválit na naplánované schůzi 18. května, je ČSSD připravena svolat mimořádnou schůzi sněmovny. ODS se to nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Šéf strany Jiří Paroubek tvrdí, že její termín zatím nemá. „Myslím, že záleží na politické dohodě. Nevylučuji, že to bude třeba v posledním týdnu před volbami. Korupce je silné téma, ODS se tomu brání, pravice se tomu brání, tak proč bychom o tom nemohli hovořit,“ prohlásil Paroubek.

Občanští demokraté pro balíček z pera ministra vnitra a lídra pražské kandidátky ČSSD Martina Peciny ruku nezvednou. Nepodpoří ani jeho zařazení na program schůze. Radiožurnálu to potvrdil předseda ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Benda: Balíček je v rozporu s dohodami

Podle ODS je balíček nepoužitelný

„To je šaškování sociální demokracie a jejich předvolební agitka. Všichni vědí, že protikorupční balíček je nosič ministra za sociální demokracii a lídra v Praze pana Peciny. Balíček je nepoužitelný a neschvalitelný,“ řekl Benda.

S tím však nesouhlasí předseda Bezpečnostního výboru sněmovny za ČSSD František Bublan.

„Zákon vznikal na ministerstvu vnitra už dlouho, nejde o nic nového. Je v souladu se zákony v celé řadě evropských zemí i v USA. Všichni mluvíme o korupci. A když máme udělat konkrétní krok, tak hledáme výmluvy, proč to nejde,“ stěžoval si Bublan.

Marek Benda (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Benda argumentuje tím, že zákon je v rozporu s řadou předpisů a dohod.

„S bojem proti korupci nemá nic společného. Jde jenom o dramatické posílením bezpečnostních složek státu. Ústavněprávní výbor zákon nedoporučuje ke schválení pro rozpor s celou řadou předpisů včetně nálezů ústavního soudu a mezinárod-ních dohod,“ vysvětlil Benda.

„Ty části, které stojí za úvahu a nejsou v rozporu s ústavou, už navíc schválila sněmovna v minulosti,“ dodal.

Místopředsedkyně sněmovny žádosti vyhoví

První místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, pověřená jejím řízením po rezignaci Miloslava Vlčka, ale řádné žádosti zákonodárců vyhoví. „Samozřejmě, že pokud požádá příslušná skupina poslanců o to, aby byla svolána mimořádná schůze, tak tomu bude vyhověno,“ řekla Němcová a dodala:

„Je to zákonná podmínka, která je dána, a není o čem diskutovat. Bude-li schůze svolána řádným způsobem, tak jak má, není nejmenšího důvodu, abych jí bránila.“

Protikorupční balíček zavadí například institut korunního svědka a protikorupčního agenta a mění postavení spolupracujícího obviněného.

Pehe: Je to kampaň ČSSD zadarmo

S názory, že sociálním demokratům jde především o zviditelnění před volbami, souhlasí i politolog Jiří Pehe.

„Je to předvolební akce. Sociální demokracie cítí šanci v přímém přenosu ukázat, že má zájem na řešení protikorupčních opatření. Vzhledem k tomu, že jedna z politických stran, která se možná do parlamentu dostane, Věci veřejné, má boj proti korupci jako hlavní téma, je to zároveň příležitost jí ubrat nějaké hlasy,“ myslí si Pehe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pehe: Balíček je předvolební akcí ČSSD

Přitom podle něho není šance, aby byl předvolební balíček ještě před volbami schválen.

„Ani sociální demokraté v to reálně nedoufají. Ostatní politické strany nedovolí, aby se stal jakousi zásluhou sociální demokracie. Celé je to zaměřené na voliče. Jednání budou pravděpodobně vysílána televizí, takže je to vlastně volební kampaň zadarmo,“ pokračuje Pehe.

„Nabízí se jim šance získat zdarma velkou mediální pozornost k tématu, který hýbe předvolebním bojem. Navíc balíček je napsán jejich kandidátem v Praze. Sociální demokracii prostě hraje všechno do karet,“ dodal Pehe.

Balíček má podle něho šanci na schválení až po volbách, a to pouze v případě, že vznikne silná vláda, v níž jedna ze stran bude mít boj proti korupci jako silné téma a prosadí ho do vládního programu.

Milada Richterová, Alice Kottová, Martina Spěváčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme